Sarajevo business forum

BiH bilježi rast, a Istok joj može pomoći

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2016. u 10:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je u 2015. godini, poslije više godina zastoja i stagnacije, zabilježila ohrabrujući gospodarski rast postigavši i unutarnji koncenzus oko ključnih ekonomskih reformi i napretka u europskim integracijama, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u obraćanju sudionicima Sarajevo business foruma.

Naglasio je kako je zapadni Balkan dinamična regija i da treba iskoristiti prednosti mehanizma suradnje "16 + 1" između Kine i zemalja središnje i istočne Europe.

''Međutim, lošija strana reformskog procesa zemlje je nedovoljna razina investicija koja bi dala ključnu snagu i podršku ekonomskom napretku BiH u kontinuitetu. Iz tih razloga smatram nužnim da BiH neizostavno koristi i umrežava europske inicijative u povezivanju zapadnog Balkana, kao i suradnju kroz platformu "16 + 1" između Kine i zemalja središnje i istočne Europe, ali i sve druge inicijative i mogućnosti koje će potaknuti ekonomiju BiH, a čini mi se da je ovogodišnji SBF dobra prilika i ključna točka za utemeljavanje takvog razmišljanja u BiH'', kazao je Šarović.

Govoreći o saradnji s kineskim kompanijama i financijskim institucijama u izgradnji energetskih blokova, Šarović je izdvojio pozitivno iskustvo sa TE Stanari u RS.

''BiH očekuje nastavak suradnje i u projekima obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija i vetroparkovi, ali i suradnju u izgradnji industrijskih parkova i slobodnih ekonomskih zona'', zaključio je Šarović.

Inače, sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) - Perspektive Kina + 16 CEEC koja je započela danas u glavnom gradu BiH okupila je brojna izaslanstva političkih i biznis lidera iz regije i svijeta.

''Ovogodišnji SBF za koji je registrirano 1.500 sudionika, obogaćen je suradnjom s biznis forumom Kina + 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe koji predstavlja značajnu platformu za razvoj suradnje'', izjavio je na otvaranju Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International BiH.

Pozdravljajući sudionike SBF-a, predsjednik Islamske razvojne banke Ahmad Mohamad Ali je naglasio da ovaj forum predstvlja nadogradnju ranijih uspješnih foruma, te da se potvrdio kao brend koji na najbolji način na internacionalnom i međunarodnoj razini prezentira BiH i njene velike gospodarske i društvene kapacitete.
Sudionici i panelisti tijekom SBF-a razmijenit će iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije, te perspektivama suradnje s Kinom i Dubaijem.

Kopirati
Drag cursor here to close