Još problema

BiH: Bankarske transakcije na "crnoj listi" Europske unije

Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2016. u 10:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iako vlasti i dalje energično demantiraju Udruženja banaka BiH te tvrde kako se naša država, kada je riječ o bankarskim transakcijama, ne nalazi na crnoj, već na sivoj listi, iz nekoliko bh. banaka je potvrđeno kako Europska unija uvelike BiH tretira kao visokorizičnu zemlju'', potvrdio je to za Avaz i predsjednik Uprave "Raiffeisen banke" u BiH Karlhajnc Dobnig (Karlheinz Dobnigg).

Sporne transakcije

''Zbog činjenice kako je BiH tretirana kao visokorizična zemlja, strane banke pristupaju s posebnom pažnjom transakcijama s bankama u BiH i klijentima iz BiH, tražeći dodatne podatke i provjere, što može dovesti do produženja roka za izvršenje transakcije ili njenog odbijanja'', kaže Dobnig.

Iako ističe kako je pozicija banke na čijem se čelu nalazi dosta bolja s obzirom na to da je članica grupacije čije je sjedište u EU, Dobnig navodi kako ona ipak mora uložiti dodatne napore pri uspostavljanju i održavanju korespondentnih odnosa sa stranim bankama.

Zamjenica direktora Direkcije za marketing, komunikacije i kvalitet usluge "Sparkasse banci" u BiH Elmira Lalić ističe kako ova banka još nema znatnog povećanja broja spornih transakcija koje bi ukazivale na neki negativan trend, "jer se transakcije procesuiraju preko matične grupacije u Beču koja osigurava maksimalnu razinu sigurnosti i nesmetano odvijanje transakcija".

''Međutim, općenito se mora reći da činjenica kako je BiH od EU svrstana u grupu visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svojim režimima, koji predstavljaju znatnu prijetnju financijskom sustavu Unije, kao i bilo koji drugi negativan rejting na međunarodnoj listi, ima višestruko negativne implikacije, od obeshrabrivanja stranih investicija koje su bh. ekonomiji neophodne do otežanog odvijanja ili usporavanja financijskih tijekova'', kaže Lalić.

Osjetiti probleme

Emir Jildizlar (Yildizlar), menadžer za odnose s javnošću "Sberbanke", rekao je za Avaz kako je u ovom trenutku veoma teško procijeniti efekte navedenog poteza EU, "s obzirom na to kako se tek nekoliko dana, kao i sve druge banke u BiH, praktično suočavamo s ovom situacijom".

''Ono što je izvjesno jeste da će izvoznici prvi osjetiti ove probleme, ali i pojedinci koji žele kupovati u inozemstvu'', kaže Jildizlar.

Blokirano 500 transakcija

Da se BiH već suočava s ozbiljnim posljedicama, svjedoči potvrđena informacija prema kojoj je "Deutsche banka" u proteklih nekoliko dana stopirala oko 500 transakcija bh. banaka. Problem je još ozbiljniji ako se uzme u obzir da doznake iz inozemstva čine 20 posto bruto domaćeg proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close