Kontrola

BiH 1. listopada dobiva nebo

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2014. u 12:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo početkom procesa preuzimanja kontrole nad bh. nebom od 1. listopada 2014. godine.

''Zadovoljstvo mi je i čast što smo uspjeli iznijeti jedan ovako kompleksan projekt koji za našu zemlju otvara novo poglavlje suradnje s Eurocontrolom. Pored toga ovaj projekt donosi financijsku dobrobit za Bosnu i Hercegovinu i za bh. civilno zrakoplovstvo. Pokazali smo i da možemo pokrenuti stvari s mrtve točke i da imamo energiju da projekte bitne za Bosnu i Hercegovinu iznesemo do kraja'', rekao je Hadžić.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, Hadžić je istaknuo da ga je pismeno informirao generalni direktor Eurocontrola Frank Brenner ''da sve ide po planu po pitanju otvaranja novog BH ACC počevši od 1. listopada 2014.''.

''U svom pismu generalni direktor Eurocontrola izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim pripremama u koje spadaju početak FIS usluga u lipnju 2014. godine, početak „shadow mode“ operacija za donji dio zračnog prostora u lipnju 2014. godine i stvaranje Komiteta za zračni prostor BiH, kao i pripremama za potpisivanje ATS sporazuma između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske'', navodi se u priopćenju.

Ministar Hadžić je naglasio kako treba nastaviti predano raditi na slijedećim koracima dogovorenim u okviru Eurocontrol/ Tranzicijskog plana usuglašenog između institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije: 1. listopad 2014. - početak Tranzicijskog plana za operacije kod BH ACC; 1. listopad - 30. listopad 2014. - postupna tranzicija do punog kapaciteta uz podršku SMATSA instruktora i zatim pružanje putnih usluga BH ATCOS; 1. prosinca 2014. - povratak na uobičajene operacije.

''Na ovaj način ćemo osigurati ulazak u novo vrijeme u kojem Bosna i Hercegovina preuzima pružanje kompletnih usluga u svom zračnom prostoru'', istaknuo je Hadžić dodavši da su na sastanku u Bruxellesu između Eurocontrola, BHANSA-e, Hrvatske kontrole i SMATSA definitivno potvrđeni rokovi Eurocontrol/Tranzicijskog plana, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close