Isti aršini za sve

Bh. proizvođači piva traže isti tretman kao uvoznici koji drže 70% tržišta

Gospodarstvo / Flash | 16. 06. 2015. u 13:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Grupacije proizvođača piva Vanjskotrgovinske komore BiH Edin Ibrahimpašić danas je na press-konferenciji u Sarajevu zatražio aktivnu podršku državnih institucija u eliminiranju neregularnosti prilikom uvoza piva koje uvoznicima omogućavaju ogromnu prednost.

Naglasio je da traže da zakoni važe jednako i za uvoznike kao što važe za bh. proizvođače piva što sada nije slučaj, a ne zaštitu i favoriziranje.

Ibrahimpašić je naglasio da uvoznici korištenjem transfernih cijena izbjegavaju plaćanje PDV-a na punu cijenu uvezene robe tako što proizvođač svojoj filijali ili uvozniku u BiH prodaje prozvod po znatno nižoj cijeni od krajnje prodajne cijene, zbog čega bi država trebala odrediti minimalne carinske cijene za uvoz koje postavljaju realnije transferne cijene za međukompanijsku prodaju.

Dodao je da je neophodno da država zaštiti i bh. potrošače tako što će, u skladu sa zakonom, na granicama prilikom uvoza vršiti stalnu kontrolu kvaliteta, kao što se njima događa prilikom pokušaja izvoza, a do okončanja analize roba ne može biti carinjena.

Također, Ibrahimpašić je naveo da na pakiranju mora biti naveden uvoznik koji je odgovoran za kvalitetu proizvoda, a ne kao što je sada slučaj da je navedeno 10 do 15 uvoznika čime ta odgovornost izostaje, jer su analize pokazale da sadržaj naveden na etiketi znatno odstupa od proizvoda posebno o pitanju sadržaja alkohola i ekstrakta.

Istaknuo je da će tražiti od vlasti da rade na postavljanju dugoročnih ciljeva o pitanju trošarinskih stopa na pivo radi promocije malih i srednjih proizvođača.

Na konferenciji je navedeno da bh. proizvođači na domaćem tržištu imaju 30 posto udjela, iako imaju kapacitete da podmiruju cjelokupno tržište i da izvoze.

Zamjenik glavnog tajnika VTKBiH Zdravko Marinković naveo je da je u BiH prisutan konstantan trend rasta uvoza piva koji je u 2008. iznosio 132 milijuna KM a u 2014. oko 145 milijuna KM, dok izvoz stagnira i u 2014. je iznosio 1,5 milijuna KM.

Precizirao je da pivo najviše uvozimo iz Srbije, Hrvatske i Slovenije koje u ukupnom uvozu piva u BiH redovno sudjeluju od 94 do 98 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close