Pozitivni pomaci

Bh. mljekari uskoro će moći izvoziti u Europsku uniju?

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2014. u 10:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Ureda EU za hranu i veterinarstvo, koja od 21. siječnja boravi u desetodnevnoj misiji u BiH, trebalo bi da da pozitivnu ocjenu bh. mljekarima za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju.

Ovu informaciju, kao neslužbenu, priopćio je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u Federaciji BiH Mehmed Nikšić.

''Procurila je neslužbena informacija da bi naših pet mljekara obuhvaćenih inspekcijom mogle dobiti zeleno svjetlo. Ne sumnjamo da bi to bilo objektivno i realno'', naveo je Nikšić.

Kazao je da mljekari znaju da su spremni za Europsku uniju, te da je ovo najmanje bio problem mljekara, već je to više bio problem političkih odluka.

''Ne sumnjamo da smo spremni i da možemo ispoštovati sve europske standarde'', kazao je Nikšić.

Kako je bilo najavljeno uoči dolaska Izaslanstva Ureda EU za hranu i veterinarstvo, njen zadatak je bio procijeniti i vrednovati kontrole koje su proveli nadležni organi u BiH u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU te jesu li mljekare spremne da budu uvrštene za izvoz u EU.

Ukoliko dobije pozitivne ocjene za kontrole koje su provela nadležna tijela, Bosni i Hercegovini će biti dozvoljeno da izvozi mliječne proizvode u EU i njeno središno nadležno tijelo će moći uvrštavati proizvođače iz BiH na listu onih kojima je dozvoljeno da izvoze svoje proizvode u Europsku uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close