‘posao desetljeća’

Bh. meso ipak ide za Tursku

Gospodarstvo / Flash | 13. 02. 2016. u 08:41 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprkos istrazi u vezi sa malverzacijama prilikom izvoza mesa iz BiH u Tursku, koje su nanijele ogromnu financijsku štetu domaćim uzgajivačima i osramotile zemlju, sporazum o bescarinskom izvozu goveđeg mesa u Tursku bit će nastavljen, potvrđeno je "Novostima" u Vijeću ministara BiH.

Nakon što je Turska, u želji da pomogne BiH u saniranju šteta u poljoprivredi od poplava, odobrila bescarinski uvoz 15.000 tona goveđeg mesa iz BiH (isključivo domaćeg) na godišnjoj razini, ovaj "posao desetljeća" je doveden u pitanje zbog prevara.

Naime, pojedina poduzeća iz FBiH su zloupotrebila sporazum sa Ankarom tako što su uvozili meso iz Poljske i drugih zemalja i izvozile ga u Tursku lažno ga predstavljajući kao domaći proizvod.Na osnovu izvještaja Agencije za istrage i zaštitu BiH, Tužiteljstvo BiH je pokrenulo je istragu u vezi sa malverzacijama prilikom izvoza.

"Obrađujemo prikupljene dokumente", kazali su kratko u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. I dok traje istraga, u Vijeću ministara BiH kažu da su uvjereni da će BiH i ove godine biti odobren izvoz oko 10.000 tona govedine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednja četiri mjeseca provodi kontrolu pet objekata koje se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku, tijekom čega su uočene nepravilnosti, potvrdio je resorni ministar Mirko Šarović. Uzgajivači stoke prvi su posumnjali na malverzacije kada su im preprodavci naglo smanjili otkupnu cijenu mesa.
"Do pada cijena je došlo vjerovatno čim su uvezli meso iz inozmstva. Našim uzgajivačima stoke su odjednom smanjili otkupnu cijenu sa pet maraka na samo 1,5 KM!"rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo. Turska je kilogram najboljeg goveđeg mesa otkupljivala i po cijeni od 10 eura po kilogramu.

"Do sada je otkriveno 725 lažnih stočnih putovnica u tri izvozna objekta. Otkrili smo i slučajeve tiskanja krivotvorenih ušnih markica za stoku, što je činjeno u jednoj od susjednih zemalja", rekao je Šarović.

Šarović je istaknuo da se još ne može govoriti o konkretnim imenima poduzeća u kojima se provodi kontrola.

Kontrole se provode u firmama koje su se bavile izvozom mesa u Tursku, a to su: "Suša" iz Visokog, Mesna industrija "Dušići" iz Posušja, zatim Mesna industrija "Pijemont" iz Tuzle, te "Bajra" iz Travnika i "Šišović" iz Rakitnog, nedaleko od Posušja.

Kopirati
Drag cursor here to close