Tržišni standardi

Bh. građani jedu piletinu A i B klase

Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2014. u 13:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravilnik o tržišnim standardima za meso peradi i Pravilnik o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja objavljeni su u ''Službenom glasniku BiH'', broj 74/14 od 16. rujna 2014. godine.

Navedeni propisi doneseni su od strane Vijeća ministara BiH na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane.

Pravilnikom o tržišnim standardima za meso peradi propisuju se tržišni standardi, te pravila za proizvodnju i stavljanje mesa peradi na tržište. Prema kvaliteti, meso peradi razvrstava se u klasu A ili klasu B, ovisno o konformaciji i izgledu trupa ili rasječenih komada, a pri klasiranju se naročito uzima u obzir razvijenost mišića, prisutnost masti, te količina oštećenja i kontuzija. Donošenjem navedenog propisa Bosna i Hercegovina usklađuje propise iz ove oblasti sa zakonodavstvom Europske unije, te omogućava domaćim proizvođačima jednake uslove i tretman na tržištu.

Pravilnikom o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja uređuju se postupak ovlašćivanja panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja, način vođenja Registra ovlaštenih panela, Popis ocjenjivača, uvjeti osposobljenosti voditelja i senzorskih ocjenjivača, implementacija programa ujednačavanja rada ovlaštenih panela i obaveze voditelja ovlaštenih panela. Propis je pripremljen i donesen kako bi se omogućila implementacija Pravilnika o tržišnim standardima za maslinovo ulje (''Službeni glasnik BiH'', broj 81/12) i Pravilnika o metodama analiza maslinovog ulja (''Službeni glasnik BiH'', broj 68/13) koji su usklađeni sa propisima EU.

U cilju zaštite interesa potrošača, omogućavanja potrošačima da izvrše izbor u vezi sa hranom koju konzumiraju i zaštite interesa proizvođača, Agencija za sigurnost hrane BiH, na osnovu Zakona o hrani (''Službeni glasnik BiH'', broj 50/04), inicira, priprema i organizira izradu provedbenih propisa iz ovog zakona. Donošenjem propisa o hrani osigurava se zaštita života i zdravlja ljudi, zaštita interesa proizvođača na domaćem i stranom tržištu i nesmetano funkcioniranje tržišta, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close