Gubitak milijuna

Bh. gospodarstvenici nemaju pravo na povrat PDV-a iz 11 zemalja EU-a

Gospodarstvo / Flash | 02. 08. 2017. u 05:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog dva člana u Pravilniku o primjeni Zakona o PDV-u, bh. gospodarstvenici ne mogu ostvariti povrat PDV-a iz 11 zemalja EU-a. Time BiH, procjenjuje se, godišnje gubi oko 120 milijuna maraka, piše Federalna.ba.

Iako je Uprava za neizravno oporezivanje BiH napravila prijedlog izmjena spornih članova, čime bi korist za BiH bila višestruka, Upravni odbor ove institucije nikada ih nije usvojio.

Desetine tisuća mjesečno, milijune maraka godišnje - toliko novca gube bh. poslodavci. Jedanaest zemalja EU-a insistira na reciprocitetu: ako oni ne mogu dobiti povrat PDV-a od nas, ne možemo ni mi iz njihovih zemalja, među kojima su i naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri.

"Hrvatska, Slovenija, Italija, Turska, Švicarska... Za svoje proizvode i usluge koje platimo na tim tržištima ne možemo zahtijevati povrat PDV-a, a radi se o velikim iznosima", ističe gospodarstvenik Suhad Ećo.

"Mnogo više trošimo u Hrvatskoj nego što hrvatski građani troše u BiH. Korist za BiH bila bi višestruko veća nego za Hrvatsku, ali to nju nije spriječilo da pokrene postupak i zatraži od BiH da se potpiše bilateralni sporazum gdje su postavili uvjet da se promijene dva člana", kaže Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Riječ je o članovima 93. i 94. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u u kojima, između ostalog, piše i da se mora dokazati da je roba prodana jer fiskalni račun nije dovoljan.

"Teško je očekivati da će netko voditi kamermana sa sobom i da snimi trenutak kad kupuje robu da bi to dokazao uz fiskalni račun. To je nešto što potpuno derogira odredbe zakona i potpuni nonsens", ocjenjuje Pandurević.

Izmjene treba usvojiti Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koja je prijedlog izmjena i dopuna još u rujnu prošle godine proslijedila Upravnom odboru.

"Napravili smo i novu informatičku aplikaciju, obučili službenike i Uprava je u potpunosti spremna da ovo provede onog momenta kada se odluka usvoji", navodi Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH.

"Izmjene i dopune navedenog pravilnika ranije nisu dobile podršku na sjednici UO UNOBiH. Ukoliko novi prijedlog izmjena i dopuna tog podzakonskog akta ponovo bude dostavljen UO bit će upućen u proceduru i članovi UO će se izjasniti o tome", rečeno je iz UNOBIH.

Jednostavna je, ali čini se ipak politička odluka, jer u UO UNOBiH sjede državni i entitetski ministri financija te tri eksperta koje su imenovale entitetske vlade i Vijeće ministara BiH, a kako FTV saznaje, upravo su oni imali primjedbe na izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, koji bi BiH omogućio dodatnih 120 milijuna maraka godišnjih prihoda.

Kopirati
Drag cursor here to close