slomljena krila

BH Airlines za spas traži novac iz proračuna

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2015. u 10:03 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava BH Airlinesa već dostavila prijedlog za spašavanje kompanije u kojem se traži novac iz proračuna kako bi se riješili problemi ove kompanije, potvrdio je za Klix federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić

"Taj prijedlog smo im vratili i tražili smo od uprave kompanije i Nadzornog odbora da pripreme novi prijedlog koji će sadržavati više alternativa za spas kompanije. Trenutno očekuje taj novi prijedlog i čim on stigne, zajedno s informacijom o stanju u ovoj kompaniji bit će uvršten na dnevni red sljedeće sjednice Vlade FBiH", kazao je Bijedić.

Podsjećamo, jedina bh aviokompanija je pred gašenjem, a jedan od dva zrakoplova, koliko ih posjeduje kompanije, prestao je prošlog tjedna letjeti nakon što je prizemljen u njemačkom Mönchengladbachu.

BH Airlines je dužan oko 13 milijuna eura, a, kako navodi Klix, najviše duguje HETA Leasingu - 7,5 milijuna dok Aerodrom Sarajevo potražuje tri milijuna eura. Dva milijuna eura BH Airlines je dužan drugim dobavljačima.

Bjedić je rekao kako će se još jednom pokušati reprogramirati postojeći dug kompanije prema HETA-i, austrijskom Hypo leasingu.

''No, s druge strane morao bi se reducirati i broj radnika u kompaniji, povećati njezina produktivnost kao i broj linija na kojim će prometovati. Na taj način bi mogli raditi", rekao Bijedić istaknuvši kako bi idealno za ovu kompaniju bilo da ju preuzme država.

Da bi se bh krila vinula u zrak potrebno je dva milijuna KM, objavila je ranije TV1 tvrdeći kako se kompanija srozala nakon Turkish airlinesa, koji nije ispunio ugovorene obveze nego je preuzeo sve komercijalne letove od BH Airlinesa, pa tako prometuje na relaciji Sarajevo-Istambul više puta tjedno.

Radnicima mjesecima nisu uplaćene plaće a godinama je 108 uposlenih bez uplaćenih doprinosa.

Vlada FBiH za financiranje BH Airlinesa izdvajala sedam milijuna KM godišnje, a još prije dvije godine nagađalo se kako će federalna Vlada donijeti odluku o gašenju ovog poduzeća.

Prekid partnerstva s Turkish Airlinesom, koji je iza sebe ostavio dugovanja prema bankama na osnovu dospjelih rata za nabavku zrakoplova, dokrajčila je BH Airlines, pa su mnogi računi firme blokirani, a Vlada F BiH je potvrdila kako su od suvlasničkih udjela u ovoj firmi odustale i mnoge svjetske aviokompanije koje su, nakon odlaska Turaka, bile zainteresirane da budu strateški partneri.

Kopirati
Drag cursor here to close