Stezanje remena

Bevanda: Nastavljamo s mjerama štednje i u 2017. godini

Gospodarstvo / Flash | 23. 10. 2016. u 10:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH sutra bi na sjednici trebalo razmatrati Nacrt zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo financija i trezora BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je Feni da proračun institucija BiH i ove godine ostaje na istoj razini, kako je planirano Globalnim fiskalnim okvirom, i bit će 950 milijuna KM kao i prethodne četiri godine.

''Činjenica da nema povećanja proračuna govori da neće biti značajnih promjena, niti većih projekata jer se moramo uklopiti u isti okvir. Ono što je prioritet su obveze prema EU pa ćemo morati osigurati dovoljno sredstava za institucije koje imaju izravne aktivnosti u procesu europskih integracija'', naveo je Bevanda.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo financija i trezora BiH na vrijeme je okončalo konzultacije s proračunskim korisnicima i uputilo proračun Vijeću ministara u dalju proceduru usvajanja, te će sutra biti na dnevnom redu sjednice.

''Tijekom konzultacija s proračunskim korisnicima uvijek postoje zahtjevi za dodatnim sredstvima, ali s obzirom da su i ove godine zahvatanja s jedinstvenog računa za razinu države 750 milijuna KM i da smo ostali na 950 milijuna za institucije BiH nije moguće svima udovoljiti, čak ni tamo gdje su zahtjevi opravdani'', napominje ministar financija i trezora BiH.

Dodaje kako je poznato da su ograničena zapošljavanja, a ''s mjerama štednje morat ćemo nastaviti“.

''Očekujem da će se proračun za 2017. godinu usvojiti do konca ove godine, iako procedura usvajanja podrazumijeva izjašnjavanje Predsjedništva, koje je ustavni predlagač, i Parlamentarne skupštine BiH koja ima posljednju riječ u ovom procesu'', kazao je Bevanda za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close