oproštajni posjet

Bešlić i Afanasiev potpisali sporazum o novim razvojnim programima u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 10. 06. 2015. u 14:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinator Ujedinjenih naroda i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN-a (UNDP) Yuri Afanasiev potpisao je danas s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem okvirni Memorandum o razumijevanju.Ovim memorandumom predviđen je daljnji nastavak suradnje UNDP-a i Grada Mostara, među ostalim, i kroz obnovu Centra za pružanje usluga građanima u Cernici, koji je zapaljen u neredima u veljači 2014. godine, kao i kroz provedbu projekta energetske učinkovitosti u Javnoj ustanovi Dječji vrtići, jedinica Radobolja i Domu za stara i iznemogla lica Tekija.

Današnji posjet Afanasieva bio je ujedno i njegov oproštajni posjet Mostaru s obzirom da uskoro prelazi na novu dužnost.

"Presretan što sam na kraju svog oproštajnog posjeta došao u Mostar. Suradnju s gradonačelnikom Bešlićem započeli smo prije pet godina i zajedno smo postigli velike stvari. Nadam se da su građani zadovoljni svim onim što smo zajedničkim snagama napravili", kazao je Afanasiev novinarima nakon svečanosti potpisivanja memoranduma.

Gradonačelnik Bešlić zahvalio je Afanasievu na pomoći koju je pružio Mostaru za vrijeme svog mandata na čelu UNDP-a, podsjetivši da je ta organizacija pomagala projekte od kojih izravnu korist imaju upravo građani Mostara.Kao jedan od najuspješnijih zajedničkih projekata UNDP-a i Grada Mostara Bešlić je istaknuo šetnicu u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, a upravo je uređenje šetnice najdraži projekt Afanasieva i njime se najviše ponosi.

"Jako mi je drago vidjeti kako je šetnica postala prekrasan javni prostor prepun umirovljenika, majki s djecom i drugih šetača. Mislim kako u BiH postoji generalni problem nedostatka javnih prostora. Ovaj prostor u Mostaru nekada je bio na samoj crti razdvajanja i bio je potpuno uništen, a sada je praktično postao središte grada", kazao je Afanasiev.

Govoreći o budućem radu UNDP-a u BiH, Afanasiev je najavio novi val razvojnih programa UNDP-a, koji počinje ove godine. Jedan od značajnijih programa je projekt Via Dinarica (koncept razvoja avanturističkog i planinskog turizma u Dinaridima), zatim program podrške malim i srednjim poduzećima te nastavak provedbe projekta energetske učinkovitosti.

"Ukupna vrijednost svih projekata u kojima će UNDP sudjelovati zajedno s drugim donatorima i sponzorima u sljedeće četiri godine, je oko sto milijuna dolara i nadam se kako će značaj dio ovog iznosa stići u Mostar i Hercegovinu", naglasio je Afanasiev.

Gradonačelnik Bešlić dodao je kako se u suradnji s UNDP-om nastavljaju aktivnosti na izradi dokumenta strategije razvoje Grada Mostara, koji bi trebalo usvojiti Gradsko vijeće Mostara, nakon što se u gradu na Neretvi konačno održe lokalni izbori.

Kopirati
Drag cursor here to close