Germanwings

Berlin: Okončan štrajk željezničara, a započeo štrajk pilota

Gospodarstvo / Flash | 16. 10. 2014. u 10:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Njemačkoj danas, tek što je okončan štrajk željezničara, počinje štrajk pilota Germanwingsa, kćeri-tvrtke njemačke aviokompanije Lufthansa, tako da se putnici, naročito u Sjevernoj Rajni-Westfaliji gdje se završava jesenji školski raspust, moraju pripremiti na strpljenje, javljaju mediji.

Sindikat strojovođa organizirao je prosvjed u sporu oko plaća u Njemačkoj željeznici, s čijim se menadžmentom pregovara oko povišice od pet posto i smanjenja radnog tjedna s 39 na 37 sati, dok će piloti Germanwingsa štrajkati do ponoći zbog spora oko programa prijevremenog umirovljenja.

Piloti Germanwingsa štrajku danas šesti put od travnja, a njihovi štrajkovi su do sada pogodili oko pola milijuna putnika s otkazanih oko 4.300 letova.

Ovo je dio štrajka pilota Lufthanse, Lufthanse-Cargo i Germanwingsa u tarifnoj svađi oko takozvanih "prijelaznih renti" za 5.400 pilota i kopilota tih kompanija.

Piloti se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prijevremenu mirovinu, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti i uvjete pod kojima je to moguće, prenosi Tanjug.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prijelaznog razdoblja" do odlaska u državnu mirovinu, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prijevremenu mirovinu i učešće pilota u financiranju tog razdoblja.

Kopirati
Drag cursor here to close