Michel

Belgija ne može potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2016. u 15:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgija nije u stanju potpisati povijesni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade nakon što valonska i druge regionalne vlade nisu dale zeleno svjetlo saveznoj vladi, izjavio je u ponedjeljak premijer Charles Michel.

U uznemirujućem stavu za 28-članu EU, Belgija je do sada jedina članica koja odbija potpisati trgovinski sporazum CETA koji blokira frankofonska Valonija, odbijajući ga podržati.

''Mi nismo u poziciji da potpišemo CETA-u '', izjavio je Michel nakon kratkih razgovora s regionalnim čelnicima u Bruxellesu koji su završeni bez sporazuma uprkos roku od ponedjeljka navečer koji je postavila EU.

''Savezna vlada, njemačka zajednica i Flandrija kažu "da", Valonija, gradska vlada Bruxellesa i francuska zajednica kažu "ne"'', kazao je belgijski čelnik.

Michelova objava uslijedila je dan nakon što je čelnik Valonije odbio 24-satni ultimatum EU da odbaci svoje primjedbe na sporazum.

EU je upozorila da će, ukoliko Belgija ne razjasni svoju poziciju do ponedjeljka navečer, otkazati summit u četvrtak na kome se trebao potpisati sporazum s Ottawom, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close