Povezivanje juga RH

Belgija malotrgovcima savjetuje označavanje proizvoda iz izraelskih naselja

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2014. u 16:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgija je danas savjetovala maloprodajnim lancima da jasno označe porijeklo robe proizvedene u izraelskim naseljima koja se nalaze u okupiranim područjima na kojima Palestinci traže priznavanje svoje države, pozivajući se na propise EU-a o označavanju proizvoda.

Neobvezujuća preporuka nema nikakve veze s eskalacijoma sukoba između Izraela i palestinskih militanata u pojasu Gaze, poručili su iz belgijskog ministarstva gospodarstva, napominjući da Velika Britanija i Danska već imaju na snazi slična označavanja.

Ministarstvo planira u utorak uputiti pismo udruženjima malotrgovaca u kojima se preporučuje korištenje takvih oznaka.

Iz belgijskog udruženja malotrgovaca Comeosa i izraelske ambasade u Bruxellesu poručili su da neće davati izjave prije nego što pismo bude odaslano.

Izrael se kritički odnosi prema svakom pokušaju jasnog označavanja proizvoda iz izraelskih naselja, odnosno njihovom razlikovanju od robe koju su proizveli Palestinci, tvrdeći kako je njihovo razlikovanje dio širih nastojanja da se Izraelu nametne da prizna palestinsku državu.

Oznake koje Belgija ima na umu prije svega će se primijenjivati za voće i povrće uzgojeno u židovskim naseljima u Jordanskoj dolini, na Zapadnoj obali. No, mogli bi obuhvatiti i proizvode poput gazirane vode koju proizvodi SodaStream i kozmetike tvrtke Ahava. Obje tvrtke imaju proizvodne pogone na Zapadnoj obali.

Kopirati
Drag cursor here to close