British American Tobacco

BAT drma duhanskim tržištem u BiH: Moguće povlačenje popularnih marki cigareta

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2017. u 07:49 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porast trošarina bio je najjači čimbenik koji je oblikovao duhansko tržište u Bosni i Hercegovini u 2016. godini. U suštini, cijene su se nastavile značajno povećavati obeshrabrujući potražnju, navodi se u analizi Euromonitora, piše Indikator.ba.

Ključna razlika u 2016. godini u odnosu na performanse tijekom razdoblja istraživanja bila je snažan pad pušenja duhana, koji je ostao najpovoljniji izbor za pušače, ali je bio znatno manje povoljan od alternativa i nije bio dovoljno dostupan kao prije uključivanja u Zakon o trošarinama.

Značajan trend na duhanskom tržištu tijekom 2016. bio je optimizacija proizvođačkih marki. Philip Morris i Imperial Tobacco obustavili su prodaju manje prepoznatljivih marki cigareta u Bosni i Hercegovini, dok je British American Tobacco preduzeo najradikalnije mjere, suspendirajući nekoliko tradicionalno popularnih regionalnih brandova koje je proizvodio TDR zamjenjujući ih svojim međunarodnim brandovima, što je strateški potez usmjeren na lakše upravljanje vlastitim asortimanom proizvoda. S obzirom na to da je British American Tobacco preuzeo najveće domaće cigarete i proizvođača Fabriku duhana Sarajevo, tijekom sljedećeg razdoblja može biti povučeno više popularnih marki, piše Indikator.ba.

Nakon preuzimanja Fabrike duvana Banja Luka 2013. godine i novijeg razvoja s preuzimanjem Fabrike duhana Sarajevo od British American Tobaccoa, duhansko tržište u Bosni i Hercegovini sada u potpunosti kontroliraju veliki međunarodni proizvođači. Na kraju razdoblja pregleda, Philip Morris bio je vodeći međunarodni igrač, no British American Tobacco će ga zaustaviti nakon potpune konsolidacije TDR-a i Fabrika duhana Sarajevo u svoje poslovanje.

S obzirom na to da cijene duhanskih proizvoda moraju biti jasno deklarirane s plaćenim dadžbinama, one su jednake u svim maloprodajnim kanalima, pa cijena ne utječe na mjesto gdje kupci kupuju duhan. Praktičnost je glavni činitelj koji utječe na te odluke. Zbog toga su 2016. godine neovisni mali trgovci i kiosci bili popularna prodajna mjesta za široko popularne formate duhana: cigarete i rezani duhan, dok su specijalisti i dalje vodili u nišama formata duhana poput cigara, cigarilosa i drugih proizvoda.

Zakonodavstvo će snažno utjecati na razvoj i performanse duhana u Bosni i Hercegovini tijekom sljedećeg razdoblja. Najnoviji plan ažuriranja zakona o duhanskom marketingu i upotrebi duhana tijekom 2017. uvest će zabranu pušenja bez izuzetka u zatvorene javne prostore, veće kazne, zabranu maloprodaje duhanskih proizvoda u blizini škola i niz drugih ograničavajućih mjera.

Indikator navodi da će pušenje postati sve neugodnije, što će biti glavni razlog za snažan pad pušenja i poticanje prebacivanja na prihvatljive alternative.

Kopirati
Drag cursor here to close