Dugovi

Banke spremne sniziti cijene kako bi se riješile nekretnina

Gospodarstvo / Flash | 10. 07. 2014. u 06:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči objave rezultata stres testa koju priprema Europska centralna banka (ECB), europske se banke ubrzano pokušavaju riješiti 100 milijardi eura dugova. Riječ je nekretnima kojima bi se namirio samo dio od 2,4 bilijuna eura nenaplativih dugova, procijenio je za Financial Times PriceWaterhouseCooper, a većina ih je u Španjolskoj.

U eurozoni je interes ulagača za ulaganje u nekretnine velik jer zbog niskih kamatnih stopa traže se ulaganja u imovinu s većim povratom. Banke su pak spremne sniziti cijene kako bi se riješile nekretnina koje su stekle većinom zbog nenaplaćenih kredita, pa se u posljednjih godinu razlika između tražene i prodajne cijene smanjila.

No, na prodaju je sve više “zdravih portfelja”. Otprilike četvrtina nekretnina koje se nude na tržištu otplaćuje se uredno.

Prije financijskog sloma i propasti tržišta nekretnina 2008., europske banke, poput njemačkog Commerzbanka te grčkih, irskih i španjolskih banaka, agresivno su kreditirale građevinsku industriju. No, nakon izbijanja krize, suočile su se milijardama eura nenaplativih kredita.

Europska ekonomija ne pokazuje ozbiljnije znakove oporavka. Lani su banke prodale petinu nekretninskog portfelja za 64 milijarde eura. U ovoj godini očekivala se prodaja oko 80 milijardi, ali analitičari sada procjenjuju da bi iznos mogao premašiti 100 milijardi eura.

Kopirati
Drag cursor here to close