Mercator-Agrokor

Banke izuzimaju Mercator od križne odgovornosti za dugove Agrokora

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2017. u 06:27 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Mercatora zamolila je banke vjerovnice da ne primjenjuje tzv. križnu odgovornost (cross default) iz kreditnih ugovora prema kojoj bi u slučaju da Agrokor ne može plaćati obveze automatski na naplatu došla i potraživanja prema Mercatoru, objavili su u četvrtak slovenski mediji koji navode da je većina banaka na to pristala.

Molbu da ne primjenjuju tu klauzulu koju je uputila nova uprava Mercatora na čelu s direktorom Tomislavom Čizmićem nije odbila ni jedna banka vjerovnica kojima Mercator duguje oko 900 milijuna eura, a na neprimjenu je pristalo više od dvije trećine vjerovnika, što znači da je sada Mercator osiguran prema bankama vjerovnicama i da mu dugovi neće doći na naplatu prije vremena, navode slovenski mediji.

Slovenska vlada je prije toga u hitnu parlamentarnu proceduru poslala specijalni zakon koji bi trebao očuvati financijsku stabilnost te kompanije koja posredno utječe na desetinu slovenskog BDP-a i zapošljava samo u Sloveniji skoro 11.000 ljudi.

Nacrt zakona o sistemskim poduzećima predviđa da u slučaju Agrokorove nelikvidnosti slovenska vlada, kako bi zaštitila nacionalne interese u Mercatoru u upravu imenuje svog povjerenika kao privremenog člana uprave čija je zadaća da prati financijske tokove između Mercatora i koncerna Agrokor, kako bi se spriječilo eventualno prelijevanje financijskih sredstava izvan Slovenije preko jamstava, zajmova, robnih kredita ili drugih aranžmana.

Kopirati
Drag cursor here to close