Obrazovan, a bez posla

Banjalučanin skupio preko 100 odbijenica za posao

Gospodarstvo / Flash | 18. 01. 2015. u 07:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapošljavanje na bolje plaćena radna mjesta po rođačkim i stranačkim vezama javna je tajna. Istovremeno, mladi i obrazovani, umjesto da stvaraju nove vrijednosti i doprinose razvoju ovog društva, školovani su za zavod za zapošljavanje i nižu odbijenice za posao, piše Federana.ba.

Dušan Jokić iz Banje Luke redovan je sudionik na svim natječajima za posao, i shodno tome ističe da je postao pasionirani kolekcionar odbijenica za posao. Za osam godina skupio je više od stotinu odbijenica, pa je s nekoliko prijatelja svojevremenom organizirao i njihovu izložbu. U šali govori da planira napraviti album u koji bi se odbijenice lijepile poput Pannini sličica, a popunjavanje albuma bi značilo da postaješ socijalni slučaj.

Kao diplomirani povjesničar, najčešće je predavao za mjesta predavača u školama, ali su, tvrdi, na natječaj prolazili kandidati koji su imali lošije rezultate od njega. Izražava ozbiljnu sumnju i u natječaja i u raširenu korupciju. Susretao se, kaže, sa svim oblicima nepotizma, ''štele'', ali i savjetima da se uzalud ne prijavljuje na natječaj čiji se rezultati već znaju.

Zapošljavanje po rođačkim i stranačkim vezama, u javnoj upravi, javnim poduzećima, zdravstvu, pa i prosvjeti, ali i sumnje na brojne nerelegularnosti konstantno su predmet istraživanja nevladnih organizacija. Međutim, na njihove nalaze uglavnom ne reagiraju ni interne revizije, ni sud, ni tužiteljstvo.

U predizborna obećanja vlasti da će iskorijeniti negativne pojave prilikom zapošljavanja niko ne vjeruje jer su prekomjerna potrošnja i zapošljavanja podobnih, a ne stručnih, uostalom i dovela do kredita s MMF-om čije rate u ovoj godini treba početi i vraćati.

"Nepozitam je poseban problem i on sigurno neće biti lako rješiv i zapošljavanje stranačkih i prijateljskih kadrova u javna i državne poduzeća događati će se dok politika bude vodila javna poduzeća", smatra Siniša Vukelić, analičar i urednik portala capital.ba.

Svjestan je Jokić da stvaranje ambijenta za zapošljavanje armije nezaposlenih sa zavoda za zapošljavanje a nije bio prioritet dosadašnjih vlasti te da se obrazovanje i pošteni trud i rad uglavnom ne isplate. Međutim, s obzirom na to da se formira nova vlast, i to na svim nivoima, od onih koji su dobili izbore prije tri mjeseca i građani i međunarodna zajednica očekuju da se uhvate ukoštac s reformama.

Pomaci se očekuju u smanjenju javne potrošnje koju treba učiniti efikasnijim servisom građana te u popravljanju imidža zemlje koju treba otvoriti investitorima koji će donijeti nova radna mjesta. Krajnje je vrijeme da se radna mjesta otvore za stručne, a ne kao dosad za privilegirane, prema pripadnosti određenoj rođačko-političkoj strukturi, piše Federalna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close