Carina

Banjalučanin razbio kriminalnu hobotnicu u Hrvatskoj

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2014. u 10:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pad kriminalne skupine korumpiranih carinskih službenika i špeditera, koji je spektakularni finale dobio u Rijeci uhićenjem sedamnaest osumnjičenika u svibnju prošle godine, započeo je godinu i pol dana ranije jednom naoko ''običnom'' prijavom, u kojoj je ključnu ulogu imao Rajko Kecman, uvoznik i poduzetnik iz Banja Luke, i čest opatijski gost, piše Novi list.

Trenutno na ljetovanju, Kecman je odlučio riječkim novinama ispričati svoju priču koja će epilog vjerojatno dobiti na sudu.

''Već godinama uvozimo robu iz Kine, uglavnom kancelarijski materijal, ali i druge proizvode široke potrošnje. Često idemo preko riječke luke, i nisam nikad imao problema sve do prosinca 2011. godine. Tada su me nazvali iz špediterske tvrtke i rekli da postoje neke poteškoće kod uvoza, te da bi bilo dobro da dođem u Rijeku i vidim kako se možemo 'dogovoriti' s carinikom'', objasnio je ''genezu'' čitavog slučaja Kecman.

Kontejner njegove robe koji je stigao iz Kine pregledao je Nenad Ribić, jedan od glavnih osumnjičenika u ovoj velikoj aferi, koji je putem špeditera poručio kako je pregledom utvrđena neka sumnjiva roba.

''Tvrdili su mi prvo da su našli kamin koji nije prijavljen, no radilo se o električnoj grijalici koja je tek oslikana poput kamina, imitaciji. Sva roba bila je uredno prijavljena na manifestu, no kamion nisu puštali. Tako je stajao dva dana, gubili smo vrijeme i novac, pa sam rekao neka ostave taj 'kamin', neka ga puste cariniku. E, onda su ponovo zvali zbog nekih baterija, i rekli da moraju otvoriti i pregledati kontejner. A na koncu svega mi je špediter otvoreno rekao da se zna da se carinicima mora ostaviti novac – 1.000 eura ako je roba u redu, a 2.000 eura ako postoji nešto sumnjivo'', prepričao je Kecman.

Međutim, sudionici kriminalne skupine koji su sličnu ''foru'' prodavali drugima, nisu računali da je banjalučki poduzetnik ujedno i vrlo agilni civilni aktivist, borac protiv korupcije i nepravilnosti u javnoj nabavi, te da mu ne pada na pamet nuditi mito kako bi si smanjio probleme s uvozom robe. Kecman je izabrao duži put, usput izgubio znatna financijska sredstva koja mu nikad nisu vraćena, ali i načeo ovu ''carinsku hobotnicu'' svojim prijavama.

''Zakačili su se za te baterije, i uzeli su mi 16 kutija baterijskih uložaka zbog navodnog kršenja intelektualnog vlasništva. Naime, na njima je bilo ime Sharp Star, pa su tvrdili da je to kršenje prava Sharpa. Međutim, mi smo dostavili dopis od zastupnika Sharpa za ovu regiju, u kojem stoji da nema kršenja, jer Sharp ne proizvodi baterije, a i logo, boja te oblik slova ne odgovaraju Sharpovim. Međutim, nije ni to bio jedini problem. Kad smo napokon otvorili kontejner u Banja Luci, vidjeli smo da nedostaje još dosta robe, koja nije prijavljena kao izuzeta. Glavna stvar bio je stol i stolice od ratana, za terasu jednog našeg lokala, koji su zauzimali dosta mjesta, i nemoguće ih je samo tako sakriti. Jasno je bilo da je to moralo biti u dogovoru svih koji su sudjelovali u pregledu tereta – znači i carinika, ali i špeditera koji je trebao brinuti o našem interesu, a koji je potpisao da je sve bilo uredno. A to su veliki predmeti, ne može ih se odnijeti autom, nego treba u najmanju ruku kombi ili kamion'', ispričao je Novom listu Kecman, koji je kazao da su iz kontejnera nestali i drugi predmeti za koje vjeruje da su ih carinici preprodali svojim ''kineskim vezama''.

Nakon toga, odlučio je poslati prijavu DORH-u, koja je po očitovanju Carinske uprave – u kojemu stoji da u dosadašnjem radu carinika nije bilo prijašnjeg ponašanja suprotnog pravilima struke koje bi moglo upućivati da su nešto skrivili u ovom slučaju – odbačena.

Međutim, Kecman vjeruje da je upravo njegova prijava potaknula mjere praćenja carinika koje su konačno rezultirali i uhićenjima.

''Upravo ta akcija potvrđuje da ovo nije bio izolirani incident, nego dio kriminalnog ponašanja čitave te skupine. Međutim, mi još uvijek nismo dobili očitovanje ODO-a po našem prigovoru na odbacivanje prijave, koje smo poslali još prije više od godinu dana. Ukupna vrijednost gubitaka kojima sam bio izložen zbog ove situacije premašuje 5.000 eura, stoga ću vjerojatno biti primoran tražiti odštetu od hrvatske države'', zaključio je Kecman.

Inače, korumpirani carinici ''pali'' su u najvećoj USKOK-ovoj akciji u Rijeci, provedenoj početkom svibnja 2013. godine, kada je uhićeno deset carinika, dva direktora i troje djelatnika špediterskih tvrtki iz Rijeke i dva kineska državljanina. Carinici su optuženi da su, posredstvom špeditera, za novčanu naknadu umanjivali vrijednosti uvezene robe i tako oštetili državu za više od osam milijuna kuna.

No, zbog slučaja Rajka Kecmana, čini se da su pojedini carinici imali i svoj ''biznis'' sa strane, u kojem su pokušavali iznuditi mito za propuštanje (ponekad sumnjivog) tereta bez previše pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close