Balkanski barometar

Balkan: Postotak nezaposlenih među mladima između 40 i 60 posto

Gospodarstvo / Flash | 06. 05. 2015. u 13:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani zemalja zapadnog Balkana uglavnom podržavaju regionalnu suradnju i europske integracije, ali ih brinu loše stanje u gospodarstvu, nezaposlenost i loša uprava, pokazuje istraživanje Balkan Barometra koje je u srijedu predstavljeno u Bruxellesu.

Četrdesetak posto svih građana regije zalaže se za ulazak svojih država u Europsku uniju, s tim što taj postotak varira od više od 80 posto u Albaniji i na Kosovu do svega 24 posto u Srbiji, pokazuje istraživanje, koje je danas predstavljeno u okviru Dana regionalne suradnje u organizaciji Vijeća za regionalnu suradnju i Balkanskog fonda za demokraciju.

''Čuli smo da ljudi vide regionalnu suradnju kao jednu od najvažnijih mjera koje bi trebalo pojačati da bi samim tim unaprijedili i ekonomiju", rekao je za Tanjug Goran Svilanović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu suradnju.

U Srbiji najviše ima onih koji misle da pridruživanje EU "nije ni dobro ni loše" (44 posto), dok je postotak onih koji se protive eurointegracijama 27 posto. Jedna petina građana vjeruje da će Srbija ući u EU do 2020., dok oko polovine smatra da se to neće desiti prije 2030. ili nikada.

Istraživanje otkriva sumornu sliku o ekonomskim prilikama u regiji, gdje se postotak nezaposlenih među mladima (od 18 do 24 godine) kreće između 40 i 60 posto, s tim što je u Srbiji taj broj 51,1 posto.

Osim toga, skoro polovina građana u regiji ne vjeruje da će se njihova ekonomska situacija popraviti u narednih 12 mjeseci, a zanimljivo da je taj postotak među najvećima u Hrvatskoj (oko 60 posto) koja je već članica EU.

Zanimljivo je i da ogromna većina u svim državama u regiji smatra da je ekonomska situacija njihov najveći problem, a mnogo manji broj brine zbog političke situacije, sigurnosti ili odnosima sa susjedima.

Današnjem obilježavanju Dana regionalne suradnje nazoči veliki broj političara iz regije, dužnosnika EU i eksperata, a umjesto ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je zbog posjete Luksemburgu morao otkazati sudjelovanje, Srbiju predstavlja državna tajnica ministarstva vanjskih poslova Roksanda Ninčić.

Dan regionalne suradnje obilježava se s ciljem da se pošalje jasna poruka o tome dokle su zemlje zapadnog Balkana stigle u procesu reformi i koliko su spremne da nastave taj proces.

Na skupu, čiji su glavni organizatori Vijeće za regionalnu suradnju i Balkanski fond za demokraciju, obratit će se tijekom dana komesar EU za susjedstvo i proširenje Johanes Hahn i premijer Albanije Edi Rama.

Kopirati
Drag cursor here to close