Radovi

Bageri na Baščaršiji: Kopanje i nove instalacije do kraja godine

Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2015. u 11:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počeli su radovi na rekonstrukciji Baščaršijskog trga. Radnici firme "Neimari" d.o.o. u srijedu su ogradili i zaštitili gradilište, te postavili ploče sa osnovnim informacijama o radovima, izvođaču, investitoru i rokovima.

Počelo je uklanjanje kamenog sloja iz pravca ulice Sarači, prema Sebilju, a prema dinamici izvođača, površinski sloj sa kompletnog trga bit će uklonjen u roku od dva dana. Nakon toga počet će izmjena kanalizacijskih cijevi.

Podsjećamo, rekonstrukcija Baščaršijskog trga trajat će 90 dana. Za to vrijeme izvršit će se izmjena kompletne infrastrukture, svih instalacija koje se nalaze pod zemljom: vodovodne, kanalizacijske, plinske, telekomunikacijske i elektro-instalacije. Po završetku svih radova Baščaršijski trg bit će popločan. Za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.

Iz Službe za investicije, komunalne i inspekcijske poslove Općine su naglašavaju da su za izvođenje radova prikupljenja sva potrebna odobrenja, kao i suglasnost na projektnu dokumentaciju od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika.

Projekat je vrijedan oko 1,2 milijuna konvertibilnih maraka, a financiraju ga u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osman Gazi (Bursa) iz Republike Turske. Implementator projekta je Turska uprava za međunarodni razvoj i suradnju (TIKA), koja ja provela proceduru izbora izvođača radova, te upravlja sredstvima koje su joj za rekonstrukciju trga uplatile pomenute općine, prenio je Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close