Panel diskusija

B20 u Ankari: Bolje ekonomske veze između jugoistočne Europe i Turske

Gospodarstvo / Flash | 04. 09. 2015. u 18:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Velika je galama oko intenzivnije i bolje ekonomske suradnje između Turske i jugoistočne Europe. Vrijeme je da se ta galama pretvori u skladnu glazbu".

Ovaj citat izjave zamjenika direktora turske Fondacije za ekonomska i politička istraživanja (TEPAV) Esena Džaglara odražava suštinu panel diskusije koja je održana danas u Ankari u okviru važnog sastanka B20.

Panel, koji su zajednički organizirali Savjet za regionalnu suradnju (RCC) i Unija komora i berzi Turske (TOBB), bio je sastavni dio sastanka B20 između tvrtki i vlada iz država G20, koji prethodi narednom samitu 20 najrazvijenijih svjetskih ekonomija koji će se održati kasnije tijekom godine.

Bolje ekonomske veze između jugoistočne Europe (JIE) i Turske i zajednički nastupi na drugim globalnim tržištima su prijeka potreba, rekao je zamjenik predsjednika TOBB-a Ender Jorganidžilar, dodavši da je "krajnje vrijeme da pronađemo nove načine da ispunimo tu potrebu".

Predsjedavajući panelom, generalni tajnik RCC-a Goran Svilanović naglasio je da su otvaranje novih radnih mjesta, proširenje regionalne trgovine i podizanje BDP-a jugoistočne Europe obvezni da bi se ostvario rast u regiji.

Pored toga što to radimo između sebe, rekao je Svilanović, "trebamo da se povežemo i izvan naših granica i osnažimo veze sa državama koje ostvaruju visok rast poput Turske, koja predstavlja značajnog i održivog partnera".

Mnogi govornici su istaknuli geografsku blizinu, kulturološke sličnosti i komplementarnosti ekonomskih struktura JIE i Turske, koje nude mnogo prostora za sinergiju, a još nisu ni blizu toga da budu potpuno iskorištene.

Uprkos sličnostima, postoje i razlike; broj stanovništva Turske je četiri puta veći u odnosu na stanovništvo JIE, a njena ekonomija se širi, dok se ekonomije u JIE smanjuju.

Na današnjem sastanku u Ankari objavljen je i važan Izvještaj koji je izradio TEPAV na zahtjev RCC-a i TOBB-a.

Izvještaj nudi detaljnu analizu poslovnih sinergija i mogućnosti povezivanja između ekonomija jugoistočne Europe i Turske.

Među zaključcima izvještaja su i Dijagnostika sa naglaskom na potencijalu za budući rast, Identificiranje nedovoljno iskorištenih područja poslovnih mogućnosti i Pregled ideja i preporuka za kreatore politika, gospodarske komore i rukovoditelje klastera za konkretne zajedničke akcione projekte.

Metodologija koja je korištena u ovoj studiji, rekao je Džaglar, "bila je zasnovana na pristupu 'odozdo ka gore’, što je prvenstveno podrazumijevalo promatranje različitih proizvoda, gradova, potreba i vizija na mikro nivou, kao i fokus na povezivanju realnosti na terenu sa onima koji tu realnost mogu promijeniti - vladama, tvrtkama, NVO…".

Potencijalne prioritetne oblasti za jačanje suradnje mogle bi da budu trgovina, investicije, obrazovanje, ljudski kapital, energija i infrastruktura.

Goran Svilanović je izvještaj opisao kao "sveobuhvatan instrument za ekonomsku dijagnostiku, koji pokazuje komplementarnosti između JIE i turskih firmi, ključne strateške oblasti suradnje između vlada, a sadrži i projektne ideje i preporuke o politikama, kako bi se privatni sektori JIE i Turske inspirirali za poslovne poduhvate".

Potpuna verzija Izvještaja bit će dostupna na Internet stranici RCC-a i TEPAV-a tijekom sljedećeg tjedna.

U današnjoj diskusiji u Ankari sudjelovali su i Timur Kajmaz (Timur Kaymaz), jedan od glavnih autora TEPAV-RCC Izvještaja, Maja Dobreva (Maya Dobreva), direktorica Direkcije JIE i nacionalna koordinatica RCC-a u Ministarstvu vanjskih poslova Bugarske (predsjedavajuća SEECEP-a), Gizep Sajin (Gizep Sayin), koordinator u uredu izvršnog direktora firme Šišedžam (Şişecam), Bojan Stojanoski, zamjenik generalnog direktora Halkbank Skoplje, Aleks Munteanu (Alex Munteanu), predsjedavajući Svjetodavnog poslovnog savjeta za JIE i Sanjin Arifagić, koordinator za strategiju JIE 2020. u RCC-u, priopćeno je iz ove institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close