Put svile

Autocesta u oblacima

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2015. u 17:12 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski predsjednik Xi Jinping u dvodnevnom je posjetu Pakistanu, a kao prva točka dnevnog reda postavljeno je potpisivanje građevinskih projekata vrijednih blizu 45 milijardi eura.

Najskuplji među tim projektima je autocesta kojom će biti povezano gospodarsko središte na istoku Kine s lukom na jugu Pakistana.

Ta bi se cesta, na rekordnoj nadmorskoj visini, trebala graditi visoko u planinskom vijencu Karakorum, na kinesko-pakistanskoj granici. Ona je dio "multimilijarderskog" projekta zvanog Kinesko-pakistanski gospodarski koridor.

"Kada Kinesko-pakistanski koridor postane operativan, Kina će imati izravnu vezu sa Bliskim Istokom, zemljama Arapskog zaljeva i Afrikom, pa će ova autocesta donijeti veliku dividendu kineskom gospodarstvu", ukazuje Masood Khan sa Instituta za strateške studije.

Počela je i gradnja velike luke u gradu Gwadaru, koju financira Kina. Roba s Bliskog Istoka stizat će do Kine za 36 sati, umjesto sadašnjih 12 dana. Tako će se otvoriti put i za druge projekte, poput novih vjetroelektrana te gradnje naftovoda, plinovoda i novih pruga.

Dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga samo je potvrda dobrih odnosa Kine i Pakistana. Dobra suradnja dvije zemlje utemeljena je na kulturnim, gospodarskim, ali i jakim vojnim vezama.

Kina je najveći opskrbljivač Pakistana oružjem, a pomogli su i u razvoju najnovijeg pakistanskog mlaznog aviona.

"Pakistan je zemlja koju su inficirali njeni susjedi. Ukoliko se sami ne očistimo, ne možemo se pouzdati ni u čiju pomoć. U svemu tome, Kina se pokazala kao zemlja od povjerenja. To je najpouzdaniji prijatelj Pakistana, što se bezbroj puta dokazalo", smatra Shahid Latif, umirovljeni pukovnik.

Kinesko-pakistanski gospodarski koridor oživljava drevni Put svile, koji su trgovci koristili stoljećima. U sjećanje na prošlost, dvije zemlje nastavljaju graditi autocestu za budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close