Profit

Austrija zaradila 39 milijardi eura od proširenja EU

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2015. u 13:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove zemlje članice Europske unije (EU) Austriji su od 2004. godine donijele profit od 39 milijardi eura te će i u vremenu ekonomskih i socijalnih turbulencija i dalje ostati profitabilna tržišta za Austriju.

Austrija je u Sloveniji i Hrvatskoj prvi direktni investitor, a u Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj drugi, dok je u Mađarskoj na četvrtom mjestu.

Investicije Austrije u istočnu Europu su, s 400 milijuna eura 1990. godine, porasle na 67,2 milijarde eura u 2012. godini. Investicije u sedam novih zemalja EU Austriji su, između 2006. i 2014. godine, donijele zaradu od 31 milijardu eura, dok je četvrtina od 8,3 milijarde eura reinvestirana u zemlje centralno-istočne Europe.

Najveći povrat investicija bio je iz Češke sa 6,7 milijardi eura te iz Mađarske sa 3,8 milijardi eura. Na trećem mjestu je Slovačka sa 3,47 milijardi eura, Rumunija sa 2,99 milijardi eura, Hrvatska sa 2,49 milijardi eura te Poljska sa 2,2 milijarde eura i Slovenija sa 982 milijuna eura.

Po analizi Bečkog instituta za poređenje međunarodnih ekonomija (WIIW), ključni gospodarsko-politički izazovi u cijeloj EU morat će biti povećanje gospodarskog rasta kako bi se suzbila masovna nezaposlenost.

U tom pogledu, prije svega, morat će se motivirati sektor poduzetništva koji će morati prekinuti s uštedama i početi s investicijama. Svjež kapital bi, po gospodarskim stručnjacima, potaknuo konjunkturu i stabilizirao nacionalne ekonomije.

WIIW u novim zemljama članicama EU ove godine polazi od prosječnog gospodarskog rasta u visini od 3 posto, priopćio je Kontaktbiro grada Beča - Compress Sarajevo

Kopirati
Drag cursor here to close