1,33 milijardi $

Argentina proglasila bankrot

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2014. u 13:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentina je proglasila bankrot, drugi put u posljednjih 13 godina. Propali su, naime, pregovori s američkim investicijskim fondovima i kreditorima, pa sada toj južnoameričkoj državi prijeti još dublja recesija.

Investicijski fondovi bili su se domogli povoljnih državnih obveznica, a onda su, umjesto restrukturiranja dugova, zatražili punu isplatu. Radi se o 1,33 milijarde dolara plus kamate.

Bankrot neće izazvati buru na međunarodnim financijskim tržištima jer je Argentina već godinama isključena iz njih. No donijet će velike probleme zemlji koja se već dugo bori s recesijom, slabom valutom, padom deviznih rezervi i jednom od najviših inflacija u svijetu.

Koliko će ovaj bankrot utjecati na argentinsko gospodarstvo, koje je već ionako u recesiji, ovisit će o tome koliko brzo vlada može riješiti problem.

RUFO klauzula, koja sprječava Argentinu da fondovima ponudi bolje uvjete restrukturiranja duga od onih koje je prije dala investitorima, istječe 31. prosinca ove godine. Nakon toga vlada bi mogla brzo postići dogovor s fondovima.

Kopirati
Drag cursor here to close