Sretni su i troše

Arapi u Sarajevu: Vaše povjerenje nas privlači da kupujemo zemlju u BiH

Gospodarstvo / Flash | 11. 08. 2016. u 07:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupovina nekretnina, zemljišta na atraktivnim lokacijama uglavnom u okolini Sarajeva , kupovina brda, za potrebe arapskih turista, i za njihov što veći komfor, postala je svakodnevnica. Iznosi koji se ulažu mjere se milijunima.

Ipak, određene bh. institucije posumnjale su kako je u procesu došlo do sumnjivih radnji, te su počeli istraživati. Pranje novca, utaje poreza, sumnje su zbog kojih su iz Službe za poslove sa strancima BiH pokušali ustanoviti broj registriranih firmi u proteklom razdoblju, u vlasništvu, prije svega, arapskih državljana. Istraga obuhvaća 108 firmi. Istraga je pronašla i velik broj fiktivnih firmi i pravnih osoba koje ne plaćaju poreze.

I Federalna uprava policije posumnjala je da određeni bh. državljani koriste situaciju, na način da, u suradnji s arapskim državljanima, kupovinom enormnog broja nekretnina, između ostalog, varaju bh. građane. FUP je podnio kaznenu prijavu protiv, između ostalih i jednog člana Notarske komore Federacije, a Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu je donijelo odluku da neće provoditi istragu. Predmet je arhiviran.

Da Arapi kupuju zemljište u BiH dokazuju i podaci iz Službenih novina Federacije.

N1 je posjetio nekoliko atraktivnih lokacija, što izgrađenih, što u procesu izgradnje. Isključivo za potrebe Kuvajćana. Kupuju brda, grade naselja.

''Vrlo smo sretni kada dođemo ovdje i sretni smo kada trošimo naš novac na ovu ljepotu, na ovo mjesto. Jer znate nas je strah, ne mogu ja otići u bilo koju zemlju i imati povjerenja, upravo će to povjerenje natjerati mnoge kuvajćane da dođu ovdje i kupuju zemlju'', rekao je za N1 jedan turist iz Kuvajta u Hadžićima.

Novinari su upitali određene općine u Županiji Sarajevo, sudjeluju li u procesu izgradnje i domaće kompanije, te kakvu korist imaju od ove vrste ulaganja, ali odgovor nisu dobili. Građani smatraju da bi u rukama Arapa mogao završiti veliki dio domaće imovine.

Kada je riječ konkretno o kuvajtskim investicijama, podaci Središnje banke BiH govore da je do kraja 2015. godine u različite projekte u BiH uloženo oko 86 milijuna eura, što prema visini ulaganja u našu zemlju, Kuvajt stavlja na 15. mjesto. Ipak, većinom je riječ o ulaganjima upravo u atraktivna naselja, za vlastite potrebe.

Kopirati
Drag cursor here to close