Od pekare do pekare

Analizirali smo koliko kruha i za koliko novca dobijete u mostarskim pekarama

Gospodarstvo / Flash | 12. 10. 2015. u 08:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar se može pohvaliti velikim brojem pekara u kojima cijene, kako bi se utrkivalo s konkurentima, prilično variraju. Utrka se vodi i gramažom, vrstama žitarica od kojih je napravljen, a Bljesak.info je provjerio plaćamo li ono što nam pekari predstavljaju na svojim policama. Kupili smo kruh u različitim pekarama, te njegove cijene usporedili s gramažom.

Provedenim istraživanjem došli smo do rezultata da je kruh najjefniji u Konzumu gdje onaj od 658 grama košta 1,15 KM. U pekari Julija kruh od 619 grama košta 1,35 KM, dok je za 562 grama kruha u pekari Luce potrebno izdvojiti 1,30 KM.





U pekari Rondo kruh koji smo kupili imao je 515 grama, a koštao je 1,40 KM. Kruh kupljen u pekari Suncokret, pak imao je 499 grama, a koštao je 1,40 KM.



Za svaki kupljeni kruh dobili smo fiskalni račun, a na kojemu u većini slučajeva nije stajala gramaža kruha, te je obični bijeli kruh često bio naveden kao pogača.

''U običnom bijelom kruhu ima otprilike pola kilograma. Rijetko tko pita koliko ima grama u kojem kruhu. Većina ih od oka procjenjuje kruh po veličini, ali ne mora značiti ako je kruh velik, da je on najteži'', rekla je za Bljesak.info radnica pekare.

Smatra da četveročlanoj obitelji može bit dovoljan jedan kruh dnevno.

U velikom broju pekara, pored toga što nije navedena gramaža kruha na polici ili pak cjeniku, ona nije navedena ni za ostale pekarske proizvode.

Inače, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine prosječna cijena kruha u Mostaru po kilogramu iznosi 2,60 KM, čime je Mostar među tri najskuplja grada u FBiH. Kruh je skuplji u Travniku i u Širokom Brijegu i iznosi 2,80 KM po kilogramu. Najjeftiniji kruh u FBiH je u Orašju i iznosi 1, 60 KM po kilogramu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close