Energetsko povezivanje

Amerika Rusiji odgovara preko Hrvatske

Gospodarstvo / Flash | 05. 12. 2014. u 07:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

LNG terminal na Krku jedan je od europskih projekata čiji dovršetak podržavaju Europska unija i Sjedinjene Države u kontekstu sigurnosti opskrbe energijom u svjetlu ukrajinske krize i izrijekom je naveden u zajedničkoj europsko-američkoj izjavi nakon sastanka o energiji.

Nakon što je Rusija odustala od Južnog toka, State Department na svojim je stranicama vrlo jasno naveo LNG terminal na Krku kao jedan od prioritetnih projekata za dodatno energetsko povezivanje Europe.

To je zaključak sa sastanka američko-europskog Vijeća za energiju na kojem su razgovarali državni tajnik i povjerenica za vanjsku politiku EU-a.

U srijedu navečer održan je sastanak na kojem su s europske strane sudjelovali visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Moghirini, potpredsjednik Komisije za energiju Maroš Šefčovič i predstavnik talijanskog predsjedništva, a s američke državni tajnik John Kerry i predstavnik američkog ministarstva za energiju Jonathan Elkind.

U zajedničkoj izjavi pozdravljen je napredak u izgradnji nekoliko energetskih projekata u EU-u u posljednje vrijeme, koji pridonose energetskoj neovisnosti Europe, te se u tom kontekstu potiče dovršetak LNG terminala na Krku, u Hrvatskoj.

U izjavi se također pozdravlja cilj koji je proglasilo Europsko vijeće o uspostavi Energetske unije, koja bi osigurala dostupnu, sigurnu i održivu opskrbu energijom te se podržavaju napori koji su u tijeku na uspostavi u punom smislu funkcionalnog i međusobno povezanog energetskog tržišta u EU-u.

Također se prepoznaje važnost svih projekata koji su u skladu s propisima EU-a, a koji pridonose diversifikaciji europskih izvora energije i dobavnih pravaca. Time se cilja na Južni tok, za koji je Rusija nedavno objavila da odustaje od njega jer ga EU ne želi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim da Južni tok može biti izgrađen pod uvjetima koji su od početka poznati.

''Južni tok može biti izgrađen. Uvjeti su jasni već dugo i tu nema ničeg novog. Lopta je na ruskoj strani. Mi smo spremni''Amerika Rusiji odgovara preko Hrvatske, rekao je Juncker.

Naftni stručnjak Davor Štern objašnjava što bi to moglo donijeti Hrvatskoj: Amerika kao veliki proizvođać od uvoznika LNG-a postala je izvoznik LNG-a i vrlo vjerojatno kroz to traže i tržište za svoj LNG. Mislim da je to nešto što ćemo u bliskoj budućnosti osjetiti kao velik poticaj i investicijski ciklus u Hrvatskoj

Kopirati
Drag cursor here to close