Briga o okolištu

Aluminijeva industrijska voda nerijetko čišća i od Neretve

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2015. u 12:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što u tvorničkim pogonima Aluminija rad nikada ne prestaje i njihovi djelatnici proizvode aluminij najviše kakvoće u svjetskim razmjerima, ne zaostaju niti prateće aktivnosti te su zabilježeni opsežne zahvate na čišćenju Aluminijeva pročistača otpadnih tvorničkih voda.

Riječ je betonskomu bazenu s komorama, putem kojega pročišćavaju vode koje potom ispuštaju u rijeku Neretvu. Sabirni je bazen, zapremine 5000 m3, pušten u rad 2003. godine, a u mogućnosti je prihvatiti sve onečišćene vode u slučaju možebitne nezgode u procesu rada.

''Prije ispuštanja u rijeku Neretvu, Aluminij svoje otpadne industrijske vode pročišćava pomoću uređaja Separator-flotator Korona koji, zahvaljujući posebno projektiranoj konfiguraciji, izdvaja krute čestice te flotira ulja koja se nalaze u otpadnim vodama. Nakon što voda prođe sve etape tretiranja u separatoru-flotatoru, ispuštamo ju u rijeku Neretvu. Kakvoću vode na izlasku iz separatora-flotatora, dakle nakon njezina pročišćavanja, jedanput mjesečno ispituje za to akreditirana ustanova, čime Aluminij uredno ispunjava zakonske obveze'', rekao je referent za zaštitu okoliša u Aluminiju Vedran Rajič, ističući kako parametri u ispuštenoj vodi iz Aluminija nerijetko znaju biti bolji od parametara vode rijeke Neretve uzvodno od tvorničkoga ispusta.

Aluminijeva predana skrb o okolišu višestruko je osvjedočena, a na nju Aluminij obvezuju obvezuju i prestižni međunarodni certifikati odnosno ISO standardi čija je provedba pod stalnom međunarodnom paskom. Spomenuti je pročistač nužno jedanput godišnje sustavno očistiti od naslaga mulja i ulja, dok se površinski sloj nečistoća uklanja svakoga tjedna, u su se djelatnici Aluminija uvjerili obilaskom radova, u pratnji rukovoditelja Zajedničkih poslova i sigurnosti Aluminija Vladimira Kordića.

Vrijedi podsjetiti na činjenicu kako su zaštita ljudi i okoliša u Aluminiju neodvojivim dijelom tehnoloških procesa, a provode ih, neprestance razvijaju i unaprjeđuju, visokoobrazovani kadrovi. Na djelu potvrđeni ishodi i ostvarena razina ekološke svijesti zaposlenika opravdavaju sva, više od trideset milijuna eura vrijedna ulaganja u ekologiju unutar i oko tvorničkoga kruga, priopćeno je iz Aluminija.

Kopirati
Drag cursor here to close