javni poziv

Aluminij traži povrat Samačkoga hotela

Vijesti / Politika | 30. 01. 2015. u 11:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na pojačano medijsko zanimanje za nedavni javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju Aluminijeva samačkog hotela s dvorištem u Mostaru, objavljen od strane Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije, Uprava Aluminija d.d. Mostar obavještava javnost kako je sudskim putem zatražila povrat toga hotela u svoje isključivo vlasništvo.

Naime, Aluminij d.d. Mostar ustao je tužbom pred Općinskim sudom u Mostaru protiv poduzeća Aluminij d.o.o. Mostar, radi utvrđivanja i uknjižbe, kojom je zatraženo utvrđivanje činjeničnoga stanja da je Aluminij d.d. Mostar isključivim nositeljem prava raspolaganja dijelom 1/1 na nekretnini Samački hotel s dvorište, ukupne površine 2328 četvornih metara. Na osnovu toga utvrđenja, Aluminij d.o.o. Mostar, koji je upisan kao vlasnik hotela činom isknjiženja toga zdanja iz knjiga Aluminija d.d. Mostar, dana 31. prosinca 1999. godine (kao ratna šteta), bio bi ispisan s naznačene nekretnine.

Aluminij d.d. Mostar je, 23. siječnja ove godine, zatražio od suda prihvaćanje mjere osiguranja odnosno zaustavljanje provedbe postupka prodaje hotela i pripadajućega dvorišta, sve do pravomoćnoga okončanja ovoga predmeta. Uprava Aluminija smatra kako je Aluminij d.o.o. Mostar osnovan kao ishod političkoga kompromisa toga vremena, s ciljem pokretanja određene djelatnosti, zapošljavanja i obeštećenja dijela bivših djelatnika prijeratnoga Aluminija. Nažalost, na jednak se način, u smislu političkih kompromisa, pristupalo i rješavanju pitanja nekretnina prijeratnih poduzeća. S obzirom na to da je Aluminij d.o.o. Mostar trebao biti poduzećem od entitetskoga značaja, kao što je to Aluminij d.d. Mostar, ali i na to da ipak nema djelatnost, nema upravljačka tijela niti zabilježen platni promet, doživljen je kao fiktivna tvrtka koja nije odgovorila postavljenoj zadaći odnosno svrsi njezina osnivanja.

''Iz toga razloga i vidimo Aluminij d.d. Mostar kao jedinoga pravnog nasljednika prijeratnoga Aluminija, što nesporno dokazuje i stajalište Vlade FBiH koja obvezu obeštećenja naših bivših djelatnika, kako našim međusobnim sporazumom, tako i onim zaključkom iz prosinca 2014. godine, usmjerava isključivo nama. Nadalje, ocjenjujemo nejasnim i potez Agencije za privatizaciju HNŽ-a, napose jer su upoznati s činjenicom da je Aluminij d.d. Mostar, unutar pokrenutoga postupka povrata Samačkoga hotela u svoje vlasništvo, uspostavio suradnju i izradio nacrt ortačkoga ugovora s Hidrogradnjom d.d. Sarajevo, kao sestrinskom tvrtkom od entitetskoga značaja, a unutar mjerodavnosti Ministarstva energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, oko ulaganja u taj hotel. Hidrogradnja i Aluminij dijele jednako teško stanje i želimo zajednički povući pravi potez u korist ove sredine, a s primarno postavljena dva cilja. Prvi je stvaranje lanca pozitivnih aktivnosti (zapošljavanja djelatnika Hidrogradnje i stvaranja novih vrijednosti), a drugi stjecanja novčanih sredstava koja bismo usmjerili i na obeštećenje naših bivših djelatnika. Posebno je čudno to što je Agencija za privatizaciju HNŽ-a izišla s početnom cijenom od 356 tisuća KM, koja je daleko ispod svih tržišnih vrijednosti takova prostora u samomu središtu grada, dok nam je Hidrogradnja pripravna platiti trostruko veći iznos'', jasno je stajalište Uprave Aluminija koja očekuje ispravnu odluku mjerodavnoga suda, u korist Aluminija d.d. Mostar, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close