Zaduženja

Aluminij pisao Vladi: Ne želimo novu omču oko vrata

Gospodarstvo / Flash | 05. 12. 2014. u 08:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Aluminij, u ovomu trenutku, konačno može kazati kako vidi tračak nade, kako je krenuo putom oporavka i uistinu nam ne treba nova omča oko vrata'', navodi se u pismu uprave, dioničara i sindikata Vladi Federacije BiH.

Naime, Direktor Aluminija d.d. Mostar Nikica Ljubić, predsjednik Udruga malih dioničara-djelatnika Aluminija DIAL Mostar Pavo Barišić i predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Dinko Marić, poslali su danas zajedničko pismo predsjedniku Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću i ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdalu Trhulju u kojem reagiraju na posljednja dva zaključka Vlade FBiH u pogledu zaduženja Upravi.

U pismu se navodi kako službeni popis s imenima bivših djelatnika Aluminija, određenih za obeštećenje odnosno za uvezivanje nedostajućega djelatnog staža, Vlada FBiH i povjerenstvo koje je ustrojila, nikada nisu dostavili Aluminiju te da ta tvrtka iz medija iščitava obveze kojim ih po ovomu pitanju Vlada zaključcima s posljednja dva zasjedanja zadužuje.

U pismu se poziva Vlada na preispitivanje odnosa prema poduzeću i dodaje kako je Aluminij prije samo nekoliko mjeseci bio na rubu opstanka, teško pogođen posljedicama svjetske krize, ali i silnim nepogodnostima domaćega terena.

''Naši djelatnici godinama podnose ogromnu žrtvu u borbi za oporavak ove tvornice koja, u mnogočemu, znači život i dobrobit šire društvene zajednice. Podsjećam Vas na to kako je predstavnik naše sindikalne organizacije sudjelovao u radu mješovitoga povjerenstva koje je sastavljalo popise s imenima bivših djelatnika, u svrhu njihovih obeštećenja, i stoga su djelatnici Aluminija jako dobro upoznati s cjelokupnim postupkom. No, namjesto pristizanja službenoga, ovjerenoga popisa, danas se pitaju što ova zaduženja i nalozi za žurnim početkom isplata zapravo znače'', navodi se u pismu i dodaje kako ''Aluminij niti u jednomu trenutku nije načinio odmak od svojih obveza''.

Vlada je, dodaje se, imala samo jednu – subvencionirati proizvodnju Aluminija iz svojih sredstava što nikada nije izvršila niti spomenula od mjeseca lipnja 2013. godine na ovamo.

''Ne možemo se oteti neugodnomu dojmu dok iščitavamo zaključke Vlade s posljednjih dvaju sjednica, u kojima izvješćujete javnost o tolikomu broju odobrenih subvencija i financijskih konsolidacija za čitav niz gospodarskih subjekata u BiH, između kojih se samo Aluminij uvijek istakne s novim zaduženjem, s novom obvezom – uvijek na strahovitu financijsku štetu naše tvornice. Aluminij, u ovomu trenutku, konačno može kazati kako vidi tračak nade, kako je krenuo putom oporavka i uistinu nam ne treba nova omča oko vrata'', navedeno je u pismu.

Dodaje se kako u okolnostima značajno smanjenih osobnih dohodaka djelatnici Aluminija rade u izrazito teškim uvjetima, pogoršanim činjenicom da vodimo tvornicu u krajnje riskantnomu režimu rada, bez zaliha nužnih sirovina i zamjenskih dijelova, bez mogućnosti remonta elektrolitičkih ćelija, s oskudnom mogućnosti nabave nužne radne i zaštitne opreme…

''No, uspješno izmirujemo svoje tekuće obveze prema dobavljačima i povjeriteljima, a počinjemo smanjivati i preuzete obveze iz ranijih vremena. Namjesto pomoći od našega najvećeg pojedinačnog suvlasnika, u posljednje vrijeme sudaramo se isključivo s grubim usložnjavanjem stanja u kojemu sve snage ulažemo u oporavak, a jedino jak i postojan Aluminij bio bi u mogućnosti izmiriti sve svoje obveze'', poručeno je Vladi te naglašeno kako ''Aluminij treba pomoć svoje vlade u rješavanju ovoga osjetljivog pitanja, a socijalna pitanja i socijalne kategorije, u prvomu redu bivših i sadanjih radnika, najosjetljivija su pitanja naše svakodnevice''.

''Aluminij želi izvršiti svoje obveze, ali ne može biti jedinim nositeljem tereta tih obveza, napose jer još uvijek radimo u uvjetima dijelom blokiranih bankovnih računa, dodatnih opterećivanja naše radničke populacije koja nam priskače u pomoć i izvan svojih redovitih satnica, čak i tijekom noćnoga rada, i koja podnosi žrtvu zarad cjelokupne zajednice, a koja ne će pristati na nejasno stanje u kojemu Aluminij preuzima teret za teretom, dok Vlada uporno šuti kada postavljamo pitanje one jedne jedine obveze iz spomenutoga čl. 33 Aneksa na raniji sporazum'', navodi se u pismu.

''Ovo je jedinstveno stajalište Uprave, malih dioničara i službene sindikalne organizacije Aluminija i, kao takvo, pred Vas dolazi kao snaga i obveza o kojoj morate porazmisliti i pred kojom nemate pravo zatvoriti oči. Aluminij jest krenuo putom oporavka, ali su okolnosti toliko krhke da i najmanja neopreznost može dovesti do destabilizacije. U stanju u kojemu uspješno, ali ipak jedva namirujemo tekuća potraživanja, uza sva postojeća dugovanja, ne možemo pristati na nova bez potpore i konkretne financijske pomoći na koju se Vlada FBiH obvezala. Neka to bude na tragu odnosa prema drugim poduzećima iz zaključaka s prethodnih dvaju Vaših zasjedanja'', navodi se u pismu Vladi Federacije BiH.
Podsjećamo, federalna vlada je, na posljednjoj sjednici, zadužila Upravu ove kompanije da od 15. prosinca 2014. godine počne zaključivati sporazume s radnicima koji su dostavili kompletnu dokumentaciju.

''Uprava je, također, dužna od 15.12.2014. godine, nakon zaključenja Sporazuma s radnicima, sukcesivno isplaćivati obeštećenja kao i uplaćivati sredstva za uvezivanje radnog staža po principu kronološke dostave dokumentacijske osnove od strane radnika'', priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close