Dioničari

Aluminij nije javno poduzeće: Dioničari traže objavu nalaza Financijske policije

Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2015. u 12:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Aluminij nije javno poduzeće. Aluminij je dioničko društvo kojemu su mali dioničari vlasnicima 44 posto kapitala, Vlada FBiH 44 posto i Vlada RH 12 posto'', navodi se u otvorenom pismu Udruge malih dioničara/djelatnika Aluminija d.d. Mostar (DIAL) predsjedniku FBiH te predsjedniku i članovima Vlade FBiH.

U pismu, Pavo Barišić, predsjednik DIAL-a, navodi kako izražava javno protivljenje učestalim obmanjivanjima javnosti u svezi s brojnim pojedinostima vezanim za Aluminij, u prvomu redu zbog svrstavanja Aluminija u javna poduzeća.

''Time se izravno ugrožava naša nepovrjediva vlasnička prava, koja su nam već dobrano smanjena kada nam je Sporazumom o rješavanju otvorenih pitanja između Aluminija i Vlade FBiH oduzeto čak 20 posto udjela u kapitalu u korist Vlade FBiH'', navodi se i dodaje kako je to urađeno uz osnovni uvjet subvencioniranja proizvodnje od strane Vlade FBiH, ''što se nikada nije dogodilo, a ugovorna je odredba prekršena''.

U otvorenom pismu se podsjeća kako Aluminijev nadzorni odbor čini sedam članova, od kojih tri predstavljaju male dioničare, tri člana Vladu FBiH i jedan član Vladu RH.

''Niti ima smisla niti zakonskoga uporišta niti je, u krajnjoj liniji, normalno da političari javno traže promjene u upravljačkim tijelima, čime izravno narušavaju naša zakonom zaštićena vlasnička prava. Pa tko može u našemu domu odlučivati mimo nas?! Također, unatoč javnim imputiranjima, odgovorno tvrdim kako niti jedan predstavnik malih dioničara u NO-u Aluminija nije članom Demokratske fronte'', navodi Barišić.

U pismu se ističe kako je Vlada već nakon prve skupštine na kojoj je imenovan Nadzorni odbor u ovim omjerima odnosno otkako im je u Aluminiju suvlasnički udio porastao na 44 posto, upoznata s ukupnim stanjem, poslovanjem i dubiozama pa sada ne mogu niti smiju izražavati čuđenja i pripisivati nagomilana dugovanja novim vremenima, kada je poznato otkada su nakupljana.

''Dapače, aktualna je uprava Društva zaustavila daljnji rast tih dubioza i otpočela s postupkom dogovaranja načina njegove otplate, uz redovna izmirivanja tekućih obveza. Mišljenja smo da rezultati poslovanja tvornice u zadnja dva tromjesečja daju nam za pravo da damo punu podršku aktualnoj Upravi. Mjesecima je Aluminij bio na naslovnicama tiskovina u svezi s višemjesečnom istragom koju je ovdje provodila Financijska policija. Danas, kao da nikomu pa niti Vladi FBiH nije bitno što je ta istraga pokazala. Nitko nikada nije izišao pred javnost, čak niti pred nas – vlasnike, i kazao što je otkriveno, je li bilo protuzakonitih aktivnosti i tko ih je počinio. Sada su, čini se, samo bitne fotelje! Zahtijevamo sada javno – obznaniti nalaze Financijske policije i odmah procesuirati odgovorne, a od političara tražimo prestanak spominjanja Aluminija d.d. Mostar isključivo u negativnom kontekstu te ignoriranja vlasnika tvornice. Mišljenja smo da i mi (mali dioničari) trebamo sukladno vlasničkoj strukturi odlučivati o sudbini našega poduzeća i o ljudima koji mu čine upravljačka i nadzorna tijela'', navodi se u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close