Poslovanje

Aluminij: Nadzorni odbor pohvalio upravu i osudio medije

Gospodarstvo / Flash | 28. 05. 2015. u 08:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihvativši podneseno izvješće Uprave Aluminija d.d. Mostar o radu i poslovnim ishodima tijekom prva četiri mjeseca tekuće godine, s ostvarenih 7,6 milijuna KM dobiti, članovi Nadzornoga vijeća Društva jednoglasno su jučer usvojili Zaključak kojim su pohvalili rad aktualne uprave i pružili joj punu potporu za daljnje djelovanje.

''Unatoč iskrivljenoj slici o KPMG-ovu revizijskom izvješću o poslovanju Aluminija, koja je u posljednje vrijeme plasirana u određenim medijima, sama srž toga izvješća potvrđuje uspješnost rada ove uprave, kao i činjenicu da Aluminij već mjesecima ne stvara nove gubitke, nego postiže pozitivne poslovne ishode. To je najvidljivije iz činjenice da smo ukupne proizvodne troškove po toni metala smanjili za cca 300 USD, istodobno povisivši prodajnu cijenu naših proizvoda također za 300 USD/t'', komentirao je direktor Društva Nikica Ljubić, naglasivši članovima Nadzornoga vijeća kako loši medijski napisi o Aluminiju nanose veliku štetu u poslovanju, u smislu gubitka povjerenja od strane partnera.

Kako se navodi u priopćenju iz mostarske tvrtke, Ljubić je članove NV-a upoznao i s izvješćima koje je ovih dana poslao Vladi Federacije BiH, u smislu spomenutih medijskih pisanja, ali i u smislu pojašnjenja naslijeđenoga dugovanja i trenutačnoga pozitivnog poslovanja Aluminija.

Osvrnuvši se, pak, na medijska prenošenja izjava koje se tiču posljednje sjednice Vlade FBiH odnosno trojice članova Nadzornog odbora Aluminija koji zastupaju državni vlasnički udio u tvorničkoj strukturi kapitala, predsjednik toga tijela Mirsad Mujić istaknuo je kako Nadzorni odbor Aluminija još uvijek nije zaprimilo nikakav službeni dopis iz Vlade, u svezi s tim pitanjem.

''Sve što o tomu znadem pročitao sam u medijima i, shodno tomu, Nadzorno vijeće Aluminija ne zna što je na posljednjoj sjednici Vlade po tomu pitanju raspravljano ili odlučeno'', kazao je Mujić, na kojega se nadovezao i direktor Ljubić, potvrdivši kako ni Uprava Društva uopće nije službeno izvještena o tomu pitanju.

U nastavku jučerašnje sjednice, primljena je k znanju pisana ostavka nove potpredsjednice Vlade FBiH i ministrice financija u sastavu te vlade Jelke Milićević na mjesto predsjednice Vijeća za reviziju Aluminija, zbog nespojivosti dvaju dužnosti.

Također, prihvaćena je i informacija o sklapanju novoga ugovora o uslugama financijskoga savjetovanja s tvrtkom KPMG Tax&Advisory d.o.o., a na tragu zaključka sa sastanka članova uprava Aluminija i Elektroprivrede HZHB s resornim ministrom Reufom Bajrovićem, u svezi s dogovaranjem reprogramiranja naslijeđenoga dugovanja Aluminija prema toj elektroprivrednoj kući, navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close