Prihodi presušuju

Ako Islamska država ne osvaja teritorije, ne može se financirati

Gospodarstvo / Flash | 28. 02. 2015. u 20:45 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Islamske države moraju nastaviti sa širenjem teritorija kako bi održali financijsku stabilnost jer im izvori prihoda polako presušuju.

Međunarodni istražitelji iz organizacije Financial action task force navode da je to strategija koju džihadisti planiraju koristiti u narednom razdoblju.

''Bez toga, teroristi ne mogu biti sigurni koliko će još moći trošiti novac onako kako ga troše sada'', navodi organizacija iz Pariza, koja se bavi istragama o pranju novca.

FATF ističe da je IS duboko ušla u različite vrste kriminala te da većinu novca za obavljanje aktivnosti dobiva otimanjem izvorišta nafte, razbojništvima, otmicama i trgovinom ljudima.

Istražitelji su došli do zaključka da je IS teroristička organizacija koja mora osigurati stalno i redovno financiranje, a to ne može ukoliko ne osvoji nove teritorije.

Nešto ranije, američki analitičari su istaknuli da IS mjesečno zaradi osam milijuna dolara od iznuda, a gomilu novca, koji će uskoro potpuno potrošiti, džihadisti su zatekli u iračkom gradu Mosulu, gdje su uspostavili kalifat.

Kopirati
Drag cursor here to close