Zajedničke mjere

Agrokor: Plenković od susjeda očekuje poštovanje prava vlasništva

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2017. u 10:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio očekivanje da će se poštivati pravo vlasništva Agrokorovih kompanija u susjednim zemljama.

Ocijenio je dobrim da se s potezima koji se tiču te kompanije stabilizirala situacija.

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović zatražio je da se na dnevni red sjednice  Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvrsti kao zasebna točka Informacija Vijeća ministara o posljedicama krize 'Agrokora' na ekonomiju u BiH, ali je Kolegij Doma predložio da to bude zaključak kojim se traži da se informacija dostavi do naredne sjednice Doma.

Ovo su jednoglasno podržala 33 prisutna zastupnika, a Bećirović je pojasnio da je to prihvatljivo iako vrijeme ističe, kazavši da je već sada jasno da će kriza s 'Agrokorom' koja se odnosi i na zemlje susjedstva imati kratkoročne i dugoročne posljedice na bh. tržište, potrošače i tvrtke dobavljače.

"Mislim da izvanredni povjerenik (Ante Ramljak) dobro poduzima prve korake, snima stanje, postiže dogovore i s vjerovnicima i s dobavljačima. Radnici su primili plaće, sustav generira nove prihode, u diplomatskoj komunikaciji Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i veleposlanstva u susjednim zemljama, gdje također postoji dijelovi Agrokorove kompanije, pojasnili su susjednim državama o čemu se radi i koji je smisao i cilj izvanredne uprave. Ono što čvrsto očekujemo, bez dilema, to je poštovanje vlasništva i prava vlasništva", izjavio je Plenković.

Dodao je da ne očekuje da će išta ugroziti pravo vlasništva tih kompanija, koje redovito izvršavaju svoje obveze i u smislu plaćanja poreza i redovitoga poslovanja prema dobavljačima.

Istaknuo je i da će izvanredni povjerenik voditi računa da sve te tvrtke posluju na najprimjereniji mogući način te da sam proces restrukturiranja i izbor savjetnika ide svojim tijekom, prenosi Hina.

Ministri trgovine i gospodarstva Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH razgovarali su u srijedu u Beogradu o problemima Agrokora i formirali ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtaka iz sustava ovog koncerna u tim zemljama.

Ministri su dogovorili da ubuduće svaka od ovih zemalja kontrolira financijske i robne tokove kompanija vezanih za Agrokor i izrazili su spremnost za razgovore s predstavnicima hrvatske Vlade kako bi se stabiliziralo poslovanje tog koncerna.

Kopirati
Drag cursor here to close