HBInt

Advent International i EBRD preuzimaju Hypo

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2014. u 12:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalizirani austrijski zajmodavac Hypo Alpe - Adria - Bank International AG je pristao prodati svoju mrežu na Balkanu holdingu Advent International i njegovom partneru Europskoj banci za obnovu i razvoj, izjavio je u četvrtak Hypo .

Kako prenosi Reuters, zasada nisu poznati prodajni financijski uvjeti.

Ova odluka je bila predmet donošenja konačne odluke od strane Republike Austrije, kao vlasnika, i odobrenja od strane uprava kupaca - Advent International i EBRD.

Ugovorna dokumentacija između ugovornih strana stupiće na snagu nakon što ju Republika Austrija, kao vlasnik, pregleda te po ispunjenju daljih uvjeta za sklapanje transakcije.

"Hypo Alpe Adria je imala nekoliko ponuda za svoju mrežu banaka u jugoistočnoj Europi. To nam govori da strani investitori nastavljaju da vrednuju ulogu koju Hypo Alpe Adria ima na Balkanu, kao vodećeg pružatelja financijskih usluga. Uprave banaka su vodile intenzivne pregovore do posljednjeg trenutka. Sposobnost i strategija nastavljanja uspješnog vođenja poslovanja ove mreže predstavljale su ključni kriterij za donošenje ovakve odluke. Uspješnom prodajom, budući izgledi za Hypo Alpe Adria i njeno poslovanje putem mreže u jugoistočnoj Europi, a time i za 3900 zaposlenika u poslovnicama u ovom regiji, ostat će netaknuto", kazao je Herbert Walter, predsjednik Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank International koji je pozdravio prodaju.

Mreža banaka iz jugoistočne Europe obuhvata vlasničke udjele u šest banaka koje posluju u pet zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora) sa ukupnom bilancom od oko 8,4 milijardi EUR, 245 poslovnica i 1,15 milijuna klijenata.

"Mi smatramo da je konzorcij Advent Internationala i EBRD-a privlačna kombinacija. Konzorcij nudi veoma privlačnu kombinaciju iskustva i znanja na polju tržišta kapitala, kada je riječ o tržištu istočne Europe. Istovremeno, smatramo da je konzorcij dobar partner koji nam nudi potrebnu sigurnost da će refinanciranje u iznosu od 2,2 milijardi eura, koji ostaje u okviru mreže iz JIE, biti ponovo vraćeno.

Prodaja mreže iz JIE predstavlja najbolji mogući put za ispunjenje zahtjeva Europske komisije i Savezne vlade Republike Austrije.

Prodaja će dovesti do određenih promjena u upravama HBInt. i SEE Holdinga. Predsjednik Uprave Alexander Picker i član Uprave Rainer Sichert podnose ostavku na svojim pozicijama u HBInt.

U kontekstu procesa restrukturiranja banke, oni će preuzeti nove funkcije u SEE, u upravi holdinga. Stefan Selden, koji je do sada bio zadužen za grupni Sektor kreditnog poslovanja, postaje novi član Uprave nadležan za rizike u SEE Holdingu. Upravu HBInt. će, prema tome, zasada činiti Johannes Proksch i Rainer Jakubowski.

Kopirati
Drag cursor here to close