Netočna informacija

Addiko Bank: Europski sud pravde nije razmatrao ništavnost valutne klauzule u CHF

Gospodarstvo / Novac | 21. 09. 2017. u 11:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informacija o navodnoj presudi Europskog suda pravde o ništavnosti valutne klauzule u CHF koja je jučer plasirana u pojedinim medijima u potpunosti je netočna, priopćeno je iz Addiko Bank.

''Europski sud pravde je, po žalbi klijenata, razmatrao da li je banka u Rumunjskoj trebala adekvatno informirati klijente o rizicima valutne klauzule, te iznio stav da je banka trebala pružiti dovoljno informacija klijentima. Procjenu da li su banke pružale adekvatne informacije Europski sud pravde je ostavio da utvrđuju lokalni sudovi'', kaže se u priopćenju Addiko Bank.

Sudovi u Bosni i Hercegovini su, kako se navodi, već vršili procjenu informiranosti klijenata o rizicima valutne klauzule prilikom ugovaranja kredita sa valutnom klauzulom, ali i zakonitosti valutne klauzule. Ova pitanja su razmatrana i na vrhovnim sudovima FBiH i RS tijekom proteklih godina.

''U RS prvostupanjski i drugostupanjski sudovi su sami zauzeli stav i izgradili praksu da odbijaju tužbeni zahtjev vezan za valutnu klauzulu, uz obrazloženje da je valutna klauzula uobičajena ugovorna/bankarska klauzula, koja štiti obje ugovorne strane i nosi elemente aleatornosti za obje strane i na čije posljedice niti jedna ugovorna strana ne može utjecati. 30.5.2017. godine Vrhovni sud RS je potvrdio ovakav stav drugostupanjskog suda i potvrdio zakonitost valutne klauzule, čime je pravna praksa u RS u vezi sa ovom tematikom zaokružena (ujednačena na sva tri sudska stupnja). U svom obrazloženju u vezi informiranosti klijenta Vrhovni sud RS navodi da su klijentima " u vrijeme zaključenja ugovora bile poznate pravne posljedice ugovaranja valutne klauzule u švicarskim francima i ekonomske posljedice zaključenja ugovora (da će rata kredita ovisiti od kretanja ove valute)" - kaže se u priopćenju.

Vrhovni sud Federacije BiH, kako se dodaje, postupajući u predmetu br. 58 O P135023 16 Spp, 25.5.2016. iznio je pravna shvaćanja da ugovori o kreditu zaključeni između fizičkih osoba i banaka u švicarskim francima, čija je isplata izvršena u KM, u kojoj se vrši otplata anuiteta i plaćanje kamata, predstavljaju ugovore sa valutnom klauzulom, da je Zakonom o deviznom poslovanju u FBiH predviđena mogućnost zaključenja ovakvih ugovora između domaćih fizičkih osoba i banaka, pa se ne radi o ništavnom pravnom poslu, te da je Odredba ugovora o kreditu koja se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu koja sadrži točno određenje fiksnog i varijabilnog dijela kamatne stope dovoljno odredbama s aspekta predmeta obaveze, pa ne predstavlja ništavnu odredbu u smislu člana 47. Zakona o obligacijskim odnosima.

''Na osnovu naprijed navedenog jasno se da zaključiti da su krediti s valutnom klauzulom u potpunosti dozvoljeni zakonskom regulativom u Bosni i Hercegovini, a što je potvrđeno i odlukama najviših sudskih instanci u zemlji. Udruženje Švicarac svjesno zanemaruje ove činjenice i konstantno spominje navodnu nezakonitost valutne klauzule, obrazlažući to čak i sudskim praskama drugih zemalja, iako je domaće zakonodavstvo, uključujući i najviše organe sudske vlasti, izričito potvrdilo zakonitost ove klauzule'', priopćeno je iz Addiko Bank d.d.

Kopirati
Drag cursor here to close