UNOBiH

900 predmeta proračun BiH oštetilo za 135 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2015. u 14:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH) dosad je proslijedila Tužiteljstvu više od 900 predmeta, gdje postoji osnova sumnje da je proračun BiH oštećen za oko 135 milijuna KM, izjavio je glasnogovornik UNOBiH Ratko Kovačević.

To su predmeti, precizirao je, po kojima se radi u Tužiteljstvu.

''Postoji određeni broj službenika UNO koji rade s tužiteljima, a koji vode predmete gdje postoji osnova sumnje da je oštećen proračun zloupotrebama neizravnih poreza'', naglasio je Kovačević.

Veliki broj predmeta koje je UNO proslijedio Tužiteljstvu je rezultirao potvrdom optužnica, određeni sudski postupci su u toku, a postoji i određeni broj presuda, istakao je.

Precizirao je i da su disciplinske komisije Uprave za neizravno oporezivanje BiH u 2014. postupale po 115 predmeta.

U 24 slučaja su izrečene disciplinske mjere, zatim dva prestanka radnog odnosa, a ostalo se odnosilo na umanjenje plaće ili na usmene ili pismene opomene zaposlenih u UNO.

Također, tijekom 2014. u UNO je bilo 49 suspenzija, zbog pokrenutog disciplinskog postupka uslijed teže povrede službene dužnosti ili izrečene mjere pritvora nekome od zaposlenih u UNO.

''Naše dvije disciplinske komisije rade u punom kapacitetu i rješavaju predmete u skladu s rokovima prispijeća'', rekao je glasnogovornik UNOBiH Ratko Kovačević.

Tijekom ove godine pokrenuta su četiri disciplinska postupka zbog teže povrede službene dužnosti i 10 zbog lakše povrede službene dužnosti, koji se odnose na svakodnevni rad službenika UIO.

Kada je u pitanju posljednja akcija "Mreža“, Kovačević je pojasnio da su pripadnici UNO privedeni na obavještajni razgovor, a nakon toga pušteni na slobodu i normalno rade u UNO.

Protiv njih nije u ovom trenutku moguće pokrenuti disciplinski postupak, jer u UNOBiH nemaju informacije što se njima konkretno stavlja na teret, a nije im ni određena mjera pritvora.

Naglasio je da će UNO protiv bilo kojeg svog službenika, onog trenutka kada bude imao opipljive dokaze, pokrenuti disciplinski postupak.

Kopirati
Drag cursor here to close