Veliki značaj za Mostar

14 gradskih regulacijskih planova na korak do usvajanja

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2012. u 11:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna rasprava o nacrtima regulacijskih planova različitih gradskih područja i kvartova, usvojenih na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara jučer je započela u Mostaru u prostorijama zgrade federalne Vlade.

Iako se istoj odazvao relativno mali broj građana, prisutni su u tijeku rasprave iznijeli sugestije i primjedbe koje bi regulacijske planove učinile boljima.

Prema riječima direktora mostarskog Zavoda za prostorno uređenje Salema Bubala, dane su samo dobronamjerne sugestije, nije bila niti jedna diskusija koja bi osporavala planski dokument, za koji je uloženo jako mnogo truda da se do njega dođe.

"Sve opravdane primjedbe i sugestije građana, koje stručna komisija ocjeni kao takve, biti će unesene u planski dokument", kazao je Bubalo dodavši kako je ovo prilika da građani kažu sve svoje sugestije i primjedbe kada je u pitanju sve ono što donosi ovaj regulacijski plan, dobro ili loše.

"Imali smo priliku čuti ono dobro što je potrebno izmijeniti u planskim dokumentima, sugestije će se sigurno uvrstiti u plan i na taj način zadovoljiti interes građana", istaknuo je Bubalo.

Građani su jučer u tri upriličene javne rasprave mogli svojim prijedlozima sudjelovati u izmjenama i dopunama sljedećih planova: “Rodoč-Kolonija-Sutina”, “Rodoč III”, “Rodoč-Lokve”, “Šipad-Rodoč”, “Rodoč IV”, “Rodoč VI”, “Rodoč – Jasenica”, “Turističko-rekreacijsko područje Rujište”, “Golf tereni I”.

Također se raspravljalo i o regulacijskim planovima u ulicama Nikole Šubića Zrinjskog, Hrvatskih branitelja i Kneza Mihajla Viševića Humskog, regulacijskom planu koji obuhvaća ulice Kralja Zvonimira, Kralja Tvrtka i Kneza Domagoja, zatim “Zalik”, i “Zgoni I”.

Javnu raspravu će pratiti posebna koordinacijska skupina u sastavu: Zoran Bošnjak - šef skupine, Zdenko Lugonja - član, Indira Gosto - članica.

Koordinacijska skupina će evidentirati sve istaknute i pristigle primjedbe, prijedloge i sugestije, te iste nakon zaključenja javne rasprave dostaviti nositelju izrade planskog dokumenta.

Sljedeća javna rasprava o spomenutim planovima održat će se u prostorijama MZ-a Rodoč 27. lipnja u 10 sata, a idućeg dana u Bijelom Polju te u petak u Zaliku, kako bi se građani što bolje upoznali s istim, piše današnji mostarski Dnevni list.

Također je istaknuo kako bi javne rasprave trebale biti okončane 11. srpnja, a sugestije ako su opravdane, Zavod za prostorno uređenje će zajedno s Odjelom za planiranje razjasniti, protumačiti i ugraditi u dokument i nakon toga će se naći pred vijećnicima.

Nakon javne rasprave sljedeći korak je usvajanje istih i sama realizacija, naravno ukoliko ne dođe do nekih nepredvidivih poteškoća.

Inače, usvajanje regulacijskih planova veliki je značaj za Mostar, posebice jer je nepostojanje zakonskih okvira tjeralo investitore s ovog područja. Zbog ovoga se investitori nisu osjećali pravno sigurnima, a ni službe koje provode planove nisu im mogle izdati vrijedne dozvole jer nema pravnih planova koji su primjenjivi i koji se mogu provesti na terenu.

Kopirati
Drag cursor here to close