Očuvanje okoliša

Zbog velike zagađenosti zraka uvedeno pravilo par-nepar

AutoMoto / Flash | 06. 12. 2016. u 10:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog velike zagađenosti zraka u Parizu, privatni automobili čije registarske oznake završavaju na neparni broj u utorak neće moći ući u grad, ni 22 predgrađa koji ga okružuju, javlja Agencija Anadolija.

Iz ureda guvernera Pariza priopćeno je kako je došlo do izmjena u prometu zbog velike zagađenosti zraka u gradu.

Skladno tome, danas će moći biti korišteni privatni automobili čije registracijske oznake završavaju parnim brojem te električna ili hibridna vozila. Ovo je šesti put u posljednjih 20 godina da je primjenjena slična mjera.

S druge strane, vozila čije registarske tablice završavaju neparnim brojem moći će biti korištena pod uslovom da prevoze više od tri putnika.

Osim toga, danas će biti omogućeno besplatno korištenje sredstava javnog prijevoza.

U priopćenju se ističe da će ukoliko ne bude smanjen stepen zagađenosti zraka, zabrana o korištenju dijela vozila važiti i u srijedu.

Podaci francuske Agencije za upravljanje okolišom i energijom pokazuju kako vozila uzrokuju dvije trećine otpuštanja emisije nitrogendioksida i 55 posto otpuštanja štetnih čestica u Parizu.

Nitrogendioksid koji šire vozila na dizelski pogon kod djece može uzrokovati astmu i bolesti pluća.

Na sastanku gradonačelnika održanom u Meksiku, uprava Pariza obećala je da će do 2025. godine zabraniti korištenje vozila na dizelski pogon u tom gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close