Amerikanci istražuju

Zašto Islamska država ima toliko Toyotinih vozila

AutoMoto / Flash | 08. 10. 2015. u 06:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki protuteroristički dužnosnici zatražili su od Toyote, drugog najvećeg proizvođača automobila, da im pomogne utvrditi kako je tzv. Islamska država uspjela doći do vrlo velikog broja Toyotinih pick-upova i terenaca, koje je moguće vidjeti u nizu propagandnih videa ISIS-a u Iraku, Siriji i Libiji.

Toyota tvrdi da ne zna odakle ISIS-u toliko njihovih vozila. ''Izvijestili smo o strukturi Toyotine prodajne mreže na Bliskom istoku i postupcima koje Toyota provodi ne bi li je zaštitila'', rekao je Ed Lewis, Toyotin washingtonski direktor odnosa s javnošću i komunikacija.

Toyota ima ''strogu politiku zabrane prodaje svojih vozila osobama koje bi ih mogle iskoristiti za paravojne i terorističke aktivnosti'', rekao je Lewis. No, dodao je, nemoguće je pratiti ukradena vozila ili ona koja su kupljena pa preprodana.

Stotine Toyota s crnim grbom kalifata

Irački veleposlanik u SAD-u Lukman Faily rekao je za ABC News da je ISIS, osim što je prenamijenio starije terence, u zadnjih nekoliko godina došao do stotina potpuno novih. ''Naše smo susjede stoga upitali – odakle dolaze ti novi terenci, s pogonom na četiri kotača?'', istaknuo je Faily.

ISIS-ovi propagandni videsnimci prikazuju militante kako se voze sirijskim ulicama u nepreglednom nizu novih i starijih Toyotinih terenaca s crnim oznakama samoprozvanog kalifata. Bilo je tu i nekoliko Mitsubishijevih, Hyundaijevih i Isuzuovih terenaca, ali Toyotinih je bilo daleko najviše.

''Nažalost, Toyotini terenci gotovo da su postali dio ISIS-ova brenda'', rekao je Mark Wallace, bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, koji je danas na čelu Projekta za suzbijanje ekstremizma, neprofitne organizacije koja razotkriva izvore financiranja terorističkih skupina. Istaknuo je da su na gotovo svakom videu ISIS-a cijeli konvoji Toyotinih terenaca.

Krijumčari opskrbljuju ISIS-ovce

Pitanja o ISIS-ovoj uporabi Toyotinih vozila kruže već godinama. U 2014. godini Public Radio International izvijestio je da je SAD isporučio 43 Toyotina terenca sirijskim pobunjenicima. Novije izvješće u jednom australskom listu donosi podatak da je u Sydneyju između 2014. i 2015. godine prijavljen nestanak više od 800 terenaca, koji su možda bili prokrijumčareni ISIS-u.

Saad Maan, irački vojni glasnogovornik, rekao je kako sumnja da posrednici izvan Iraka krijumčare terence u njegovu zemlju. ''Nažalost, ne možemo reći da kontroliramo granicu između Iraka i Sirije, jer su nam snage zauzete borbom protiv terorista', ustvrdio je. Glasnogovornik tvrtke koja je ranije imala prodajno zastupstvo Toyote u Siriji kazao je da je prodaja potpuno obustavljena još 2012. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close