Najnapredniji veliki SUV

Volvo XC90 stigao u Mostar

AutoMoto / Flash | 30. 06. 2015. u 14:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama tvrtke Auto Nuić d.o.o. prošli tjedan je održana mini prezentacija novog modela Volvo XC90. Vozilo je to koje se dugo očekuje od proizvođača Volvo vozila i svakako novitet koji je cijelom svijetu zanimljiv. Novosti koje donosi su nove granice kada je u pitanju sigurnost, tehnologija, inovacije i napredak.

Kupci su imali priliku isprobati dva vozila opremljena modernim diesel i benzin motorima. Automobil opremljen diesel motorom ima 225 KS sa AT mjenjačem i mjeri prosjek potrošnje ispod 6l, a izvedba sa benzinskim motorom ima 320 KS i zajedno sa AT mjenjačem troši ispod 8l u prosjeku. Sve su to rezultati u koje je teško vjerovati dok se zaista ne isprobaju.

Volvo ima i najjačeg hibrida u segmentu. SUV sa sedam sjedala snažan 408 KS doista je impresivno predstavljen u obliku Volva XC90 T8 Twin Engine. Kombinacija snažnog benzinskog motora i električnog pogona zajamčila je ubrzanja od 0 do 100 km/h za tek 5,9 s, ali i posebno nisku emisiju CO2 od 59 g/km kao i najnižu potrošnju goriva koja iznosi nevjerojatnih 2,5 l/100 km

Od važnijih detalja posebno ističemo LED svjetla za dnevnu vožnju koja u Volvu nazivaju Thorovim čekićem, a tu je i nova velika kromirana maska s vertikalnim dvostrukim letvicama. Nadalje, svjetla za maglu su pozicionirana nisko u prednji branik, dok veći kromirani detalji prednjem kraju daju tzv. "upscale look". Bočne linije su čiste i jednostavne, dok stražnji kraj donosi moderniju interpretaciju lako prepoznatljivih svjetala.

U unutrašnjosti vlada karakteristični minimalizam, posebice na prednjoj konzoli koja je lišena nepotrebnih prekidača i kojom dominira veliki zaslon osjetljiv na dodir koji čini središnji dio infotainment sustava. U putničku se pak kabinu može smjestiti do sedam osoba u tri reda sjedala s time da je reći red namijenjen prvenstveno djeci. O kvaliteti ugrađenih materijala i završnoj obradi bespredmetno je uopće i govoriti. Samo ćemo reći da je je ovo najluksuzniji interijer jednog Volva ikada, a sasvim sigurno i jedan od najsigurnijih.

Model XC90 obilježava početak novog poglavlja u povijesti grupacije Volvo Car, pokazujući pravac dizajna u budućnosti te inkorporirajući novu tehnološku inovaciju tvrtke, novu platformu Scalable Product Architecture (SPA). A, uz Four Corner Active Air Suspension (aktivni zračni ovjes na svim kotačima) XC90 postaje još svestraniji. Vozač tako može odabrati različite načine vožnje koji zadovoljavaju individualne stilove vožnje i povećavaju svestranost automobila u svim uvjetima vožnje i pri različitim vremenskim prilikama. Uz Comfort, Eco, Dynamic i Off-road načine tu je i način Individual koji može biti podešen prema osobnom afinitetu i stilu vožnje.

Novi Volvo XC90 ima dimenzije od 4950 x 1923 x 1776 mm, uz međuosovinski razmak od 2984 mm. Dakako, kao što i očekujemo od proizvođača koji planira da do 2020. više neće biti smrtnih slučajeva u njegovim automobilima, novi veliki SUV doista predstavlja vrhunski skup tehnologija. Ovisno o motorizaciji i razini opremljenosti, XC90 je težak između 2078 i 2343 kg, a dobar dio navedene mase "otišao" je na najnaprednije sigurnosne sustave današnjice, dok se povećanim korištenjem čelika visoke čvrstoće nesumnjivo otišlo još korak dalje u pogledu zaštite putnika.

Naime, novi XC90 biti će "prekrcan" sigurnosnom opremom poput sustava automatskog kočenja, prepoznavanja prometne trake i prepreka, sustava upozorenja vozača, zadržavanja prometne trake, prepoznavanja prometnih znakova, nadzora tzv. mrtvog kuta, pomoći pri vožnji u koloni, prepoznavanja pješaka u mraku...

Kopirati
Drag cursor here to close