SARTRE

Volvo: Cestovni vlak na korak do široke primjene u cijelom svijetu

AutoMoto / Testovi | 25. 01. 2012. u 12:18 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt SARTRE ima za cilj razvoj i testiranje tehnologije za automobile što će moći samostalno voziti u kolonama na autoputu.

U tom projektu Volvo je jedini sudionik iz automobilske industrije, a upravo je s uspjehom izvršio prvu demonstraciju rada automobilskog vlaka.

Testna flota je uključivala kamion vodič kojeg su pratila tri automobila što su se kretala potpuno samostalno, odnosno bez intervencije vozača, i s razmakom od 6 metara.

''Do jeseni 2012. godine namjeravamo kompletirati sustav cestovnih vlakova. Do tada ćemo imati situaciju da četiri vozila na sigurnom razmaku prate vodeće vozilo pri brzini od 90 km/h'', istaknuo je Erik Coelingh, tehnički menadžer projekata pri Volvo Cars korporaciji.

U projektu SARTRE sudjeluje sedam europskih partnera i on je jedinstven kada je u pitanju razvoj tehnologije automobilskih vlakova. Ti će se vlakovi moći koristiti u svakodnevnom prometu po autoputu.

Izazov implementacije tehnologije cestovnih vlakova europskim autoputevima nije samo tehničke prirode. Stoga je SARTRE obuhvatio i studiju što je trebala otkriti koje će se infrastrukturne izmjene morati provesti kako bi automobilski vlakovi postali stvarnost. Zbog toga će se obaviti brojne diskusije, a u prvoj od njih sudjelovat će tehnički eksperti, političari, zakonodavci i sigurnosni istražitelji. Na radionicama će se govoriti o brojnim netehnološkim izazovima kao što su zakonska regulativa, isplativost te mišljenje vozača o cestovnim vlakovima. Naravno, potrebno je usuglasiti i brojne nacionalne zakone i terminologiju.

Glavna prednost cestovnih vlakova leži u tome što svi vozači u koloni, osim vodećeg, imaju vremena za druge aktivnosti umjesto upravljanja vozilom. Vodećim vozilom upravlja iskusan vozač, podrobno upoznat sa rutom putovanja. Vodeće vozilo, primjerice, može biti taxi, autobus ili kamion. Svako vozilo u konvoju mjeri razmak, brzinu i pravac kretanja te ga usklađuje s vodećim vozilom.

Cestovni vlakovi povećavaju sigurnost prometa i smanjuju negativan utjecaj na ekologiju zahvaljujući nižoj potrošnji goriva prilikom ravnomjerne vožnje u koloni. Razlog je tome taj što se vozila u cestovnom vlaku kreću s minimalnim razmakom, a to rezultira manjim otporom zraka. Očekuje se smanjenje potrošnje za 20%. Prometni kapacitet također će biti učinkovitije iskorišten.

SARTRE (Safe Road Trains for the Environment - sigurni cestovni vlakovi za okolinu) je projekt kojeg dijelom financira Europska komisija, a kojeg vodi kompanija Ricardo UK Ltd u suradnji sa sljedećim partnerima – Idiada, Robotiker-Tecnalia of Spain, Institut für Kraftfahrwesen Aachen (IKA) of Germany, SP Technical Research Institute of Sweden, Volvo Car Corporation i Volvo Technology of Sweden.

Cilj projekta je ohrabriti sljedeći korak u cestovnom transportu, odnosno ostvariti razvoj sigurnih cestovnih vlakova koji će značajno pridonijeti sigurnosti prometa kao i smanjenju potrošnje goriva te općenito ugodnijem putovanju.

Projekt je započet u rujnu 2009. i trajat će tri godine. Više informacija na www.sartre-project.eu

Kopirati
Drag cursor here to close