Kultni automobil

Volkswagen Typ 2 puni 65 godina

AutoMoto / Flash | 12. 03. 2015. u 10:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaista malo automobila je zaslužilo status ikone u autoindustriji, kao što je to prvi Volkswagenov Transporter T2. Ovaj kultni multifunkcionalni automobil koji i danas ima svoje obažavatelje, napunio je 65 godina od svog prvog pojavljivanja na tržištu.

Nastao na osnovu skice iz 1947, originalni Typ 2 iz 1950. godine imao je stilske elemente koji su inspirirani dizajnom prve "bube".

Za pogon je upotrjebljen 1.1 litarski motor sa 25 ks (19 kW), koji je kombiju pružao dovoljno snage da preveze do osam osoba.

Uklanjanjem zadnja dva reda sjedišta, dobivao se prostor za prijevoz tereta, pa je Typ 2 korišten i kao gospodarsko vozilo.
Velika potražnja za ovim automobilom natjerala je Volkswagen da poslije nekoliko godina otvori posebnu tvornicu u kojoj se izrađivao isključivo VW kombi.

Romantična predstava o kombiju nastala je tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća kada su ga osvojili i prisvojili prije svega mladi u razvijenim zapadnim zemljama.
Kao simbol hipi kulture, koristili su ga kao prijevozno sredstvo, ali i kao kuća na točkovima, piše B92.

Prva i druga generacija modela Typ 2 odavno su automobilski klasici, a nakon 65 godina i 11 milijuna proizvedenih vozila, ime Transporter i dalje je prisutno u Volkswagenovoj gami.

Iz njemačke kompanije najavljuju da će aktualna peta generacija tokom 2015. dobiti nasljednika, T6, koji će nastaviti niz dug šest i po desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close