Ključni čovjek

Volkswagen suspendirao šefa pogonske elektronike

AutoMoto / Flash | 25. 10. 2015. u 16:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen (VW) je suspendirao Hannoua Jeldena, šefa pogonske elektronike zbog sumnje da je imao ključnu ulogu u namještanju softvera na dizel motorima za varanje tijekom testova na emisiju štetnih plinova, javlja agencija Anadolija.

Jelden je najnoviji šef među više od deset izvršnih menadžera, među kojima i nekoliko vrhunskih inženjera, koje je Volkswagen suspendirao tijekom interne istrage o skandalu varanja na emisijskim testovima. U izvještajima njemačkih medija navodi se kako je Jelden pod istragom njemačkog tužiteljstva zbog prevare, a kao izvor informacije naveli su VW.

Jelden je 22 godine zaposlen u VW-u i ima veliko iskustvo u izradi motora s elektronskim mjenjačem, kao i u kontroli hardvera i softvera. On je osumnjičen da je reprogramiranjem softver osposobio da vara na testovima emisije štetnih plinova još 2007. godine, kada je dizel motor koji je sada u središtu skandala bio još u fazi razvoja.

VW je objavio kako više od 11 milijuna vozila prodanih diljem svijeta ima EA 189 dizel motor koji je opremljen softverom koji je varao na emisijskim testovima. Samo u Europskoj uniji Volkswagen je opozvao 8,5 milijuna vozila. Šteta koju će kompanija pretrpjeti zbog skandala procjenjuje se na oko 30 milijardi eura.

Kopirati
Drag cursor here to close