Luksuz

Volkswagen razvija luksuzni SUV

AutoMoto / Testovi | 27. 04. 2016. u 15:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sajmu automobila u Pekingu premijeru je imao Volkswagen T-Prime Concept GTE, koji pokazuje kako bi mogao izgledati budući serijski model, za broj veći od Touarega.

Volkswagen ne krije da želi pojačati SUV ponudu novim modelima, a jedan od njih trebalo bi da bude produkcijski automobil zasnovan na ovom konceptu. Čak i ako njemački proizvođač odluči da ne realizira veliki SUV, T-Prime Concept GTE otkriva dizajn i tehnologiju budućih serijskih modela ove marke.

Sa dužinom od 5,06 m T-Prime je znatno veći od Touarega, i u rangu je donedavno najvećeg VW modela, ugašenog Phaetona. Volkswagen je uložio dosta truda u ovaj koncept uz tvrdnju da je zo "jedan od najnaprednijih automobila na svijetu".

Na vanjskom dijelu dominira velika, kromirana maska hladnjaka, na koju se nadovezuju lijepo uklopljeni farovi, dok dnevna LED svjetla u obliku slova "C" sugeriraju da je riječ o vozilu sa hibridnim pogonskim sustavom, a LED tehnologija je upotrebljena i na zadnjim svjetlosnim grupama.

Iako je dugačak preko 5 m, koncept u kabini ima mjesta za samo četiri putnika koji sjede u odvojenim sjedištima, što znači da se VW fokusirao prije svega na komfor i luksuz, a nije mu bio cilj da se u vozilo može smjestiti veliki broj osoba.

Minimalistički kokpit lišen je većine klasičnih dugmića, dok je za upravljanje raznim funkcijama u automobilu upotrebljen veliki 15 inčni ekran osjetljiv na dodir, koji se nalazi na središnjem dijelu komandne ploče. Konvencionalne analogne instrumente zamijenio je 12 inčni display, a ni volan nema klasične komande koje se pritiskaju već kontrolne površine koje reagiraju samo na dodir prsta.

Čak i putnici koji sjede pozadi imaju na raspolaganju touchscreen, smješten na konzoli između njih, preko koga podešavaju položaj sjedišta i klima uređaj, piše B92.

T-Prime Concept GTE postavljen je na MLB mehaničku platformu, koju dijeli sa drugom generacijom Audija Q7 i SUV modelom Bentley Bentayga, a opremljen je 22 inčnim alu felgama i gumama dimenzija 285/40.

Za pogon je upotrebljen 2.0 litarski četvorocilindarski turbo benzinac koji isporučuje 248 ks i 370 Nm. U pomoć mu priskače elektromotor od 134 ks, pa ukupna kombinirana snaga dostiže 375 ks, a maksimalni obrtni moment 700 Nm.

Snaga se prenosi na sva 4 točka pomoću osmostupanjskog automatskog mjenjača i Volkswagenovog 4Motion sustava. Automobil iz mjesta od stotke ubrzava za oko 6 s, dok je maksimalna brzina 223 km/h, prenosi B92.

U Volkswagenu kažu da je koncept u stanju prijeći do 50 km samo uz pomoć električnog pogona, a kada se baterija potpuno isprazni, pogon se prebacuje na benzinski motor. Za dopunu baterije potrebno je osam sati, ako se koristi punjač od 3,6 kWh, odnosno 2,5 sata kada se pune na brzom punjaču od 7,2 kWh.

Iako je T-Prime Concept GTE osnova za veliki SUV model, neke njegove stilske detalje i tehnološka rješenja vjerojatno ćemo najprije vidjeti na slijedećoj generaciji nešto manjeg Volkswagena Touareg.

Kopirati
Drag cursor here to close