Korak naprijed

VIDEO | Apple počeo s testiranjem tehnologije za autonomne automobile

AutoMoto / Flash | 28. 04. 2017. u 10:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informacije o proizvodima koje Apple planira za budućnost gotovo nikada nećemo saznati iz te kompanije, već se uvijek moramo oslanjati na glasine i pouzdane i manje pouzdane izvore koji mogu, ali i ne moraju biti točni.

Npr. nakon smrti Stevea Jobsa čitali smo brojne glasine o Appleovom televizoru koji bi u potpunosti trebao promijeniti TV tržište, no ova kompanija nikada nije predstavila televizor.

Tijekom proteklih godinu dana na internetu su objavljene i brojne glasine o Appleovom navodnom automobilu – prvo se govorilo kako na vozilu s logom jabuke naporno radi tisuću inženjera, da bi naknadno "izvori upoznati sa situacijom" objavili kako je ova kompanija odustala od razvoja automobila, piše Zimo.co.

Umjesto samog automobila, Appleovi inženjeri trebali bi se orijentirati na razvoj tehnologiju za autonomne automobile koju bi licencirali drugim proizvođačima (navodno su već razgovarali s BMW-om i Volkswagenom oko licenciranja), a tako zna, možda se u nekoj budućnosti zaista odluče i na razvoj vlastitog automobila.

Prije nekoliko tjedana objavljeno je kako je Apple dobio dozvolu za testiranje autonomnih vozila u Kaliforniji, a jučer su se na internetu pojavile fotografije prvog vozila s kojim Apple testira ovu tehnologiju.

Riječ je o Lexusu RX450h SUV opremljenom senzorima, radarima i kamerama, a prema novinarima Bloomberga čini se kako je riječ o senzorima i tehnologiji koje je Apple kupio od dobavljača te ih nije sam razvio.

Na The Vergeu kažu kako nije poznato kakve će sve podatke prikupljati Appleov automobil te je ovo samo prvi korak na tržištu koje će u budućnosti vrijediti desetke milijardi dolara, što je prilika koju Cook i ekipa ne žele propustiti.

Na ovom tržištu "borit" će se s brojim drugih tehnološkim i automobilskim kompanijama koje već godinama ulažu veliki novac i testiraju ovu tehnologiju i automobile (čini se kako su do sada najviše postigli Google, Tesla i Uber), a ulazak Applea na ovo tržište još nam jednom potvrđuje kako je sve bliži dan kada će se cestama kretati automobili u kojima uopće neće biti vozača, već će njima u potpunosti upravljati računala

Kopirati
Drag cursor here to close