Zamjena

Uvodi se rok trajanja za zračne jastuke

AutoMoto / Testovi | 19. 12. 2014. u 13:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski proizvođači automobila razmatraju ideju da uvedu rok trajanja za zračne jastuke koji se koriste u vozilima, nakon što je nekoliko auto-kompanija imalo probleme zbog kojih su povučeni milijuni automobila širom svijeta.

"Mislim da treba pokrenuti debatu o tome je li potrebno da se zračni jastuci obavezno zamijene nakon nekoliko godina", izjavio je predsjednik Asocijacije japanskih proizvođača automobila, Fumihiko Ike.

"Neslužbeni razgovori o tome između proizvođača automobila već su u toku", rekao je Ike, koji je također i predsjednik Honda Motorsa.

Milijuni vozila japanskih, ali i drugih svjetskih proizvođača automobila, među kojima su Honda, Toyota i General Motors, povučeni su zbog rizika od bespotrebnog aktiviranja zračnih jastuka koji mogu ozlijediti vozača i putnike.

Uslijed zabrinutosti da vodeći prozivođač zračnih jastuka, japanska kompanija Takata, ne može otkriti uzrok serijskog kvara, sve više se sumnja da je problem u postupnom propadanju jastuka tokom vremena, a ne u grešci u proizvodnji, prenio je B92.

Zbog neispravnosti, u SAD i Maleziji zabilježeno je najmanje pet aktivacija zračnih jastuka sa smrtnim ishodom.

Kopirati
Drag cursor here to close