Smartphone

Uskoro digitalni ključ za otključavanje i paljenje automobila

AutoMoto / Testovi | 19. 02. 2016. u 17:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa ekspanzijom novih tehnologija, polako prestaje potreba za raznim konvencionalnim upotrebnim predmetima bez kojih je život ranije bio nezamisliv. Volvo je najavio da će od 2017. kupcima nuditi automobile bez ključa - u vozilo će se ulaziti pomoću smartphona, a mobilni telefoni služit će i za startanje motora.

Da će klasičnim ključevima i bravama uskoro doći kraj, bilo je izvjesno kada su proizvođači automobila počeli ove predmete svoditi na privjeske sa ugrađenom elektronikom. Ipak, čak i u takvom obliku, to su i dalje bili ključevi.

Međutim, plan kompanije Volvo da od 2017. počne eliminirati automobilske ključeve u fizičkom obliku, nagovještava da bi auto-industrija u bliskoj budućnosti također mogla krenuti stopama švedske marke. Prema ovoj ideji, funkciju otključavanja automobila i startanja motora preuzet će smartphone - Volvo to naziva "digitalni ključ".

"Digitalni ključ" je u osnovi aplikacija pomoću koje će vlasnici "komunicirati" sa svojim vozilom, a veza se ostvaruje pomoću Bluetootha. Osim otključavanja i zaključavanja automobila, otvaranja prtljažnika i startanja motora, aplikacija omogućava vozaču da pomoću svog mobilnog telefona koristi više vozila, ali i da svoj "digitalni ključ" podijeli sa drugim korisnicima (članovima obitelji i sl.) bez potrebe da se fizički sretne sa njima.

Volvo će prve "digitalne ključeve" ponuditi kupcima 2017. godine, ali će u početku ova tehnologija biti dostupna samo na ograničenom broju modela i vozila, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close