Sigurnost

Uber zaposlio hakere automobila

AutoMoto / Flash | 31. 08. 2015. u 12:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijesti o hakiranju najčešće su povezane s napadima na računala, rušenjem internetskih stranica, krađom osobnih podataka, odnosno krađom novca s bankovnih računa, no kako tehnologija postaje sve veći dio naših života, tako raste i opasnost od puno opasnijih hakerskih napada koji nam više neće krasti samo privatnost i novac, već bi njihovi napadi mogli imati i smrtne posljedice.

Način na koji bi to mogli postići prošlog su mjeseca pokazali stručnjaci za sigurnost Charlie Miller i Chris Valasek te su se o njihovom pothvatu raspisali mediji diljem svijeta, a oni su ukazali na velike opasnosti koje će nam prijetiti u budućnosti kada jednom volane naših automobila predamo računalima koja bi njima trebala upravljati puno sigurnije od ljudi, prenosi Zimo.co.

Miller i Valasek iskoristili su sigurnosni propust u Jeep Cherokeeju kojim je upravljao novinar Wireda te su preuzeli kontrolu nad njegovim automobilom – iako su sve radili u kontroliranim uvjetima u dogovoru s novinarom, on je ipak doživio šok kada je automobil, bez da je mogao na to utjecati, sletio s ceste (bez ikakvih posljedica).

Fiat Chrysler povukao je 1,4 milijuna automobila kako bi riješili ovaj propust, odnosno nadogradili softver, a možemo samo zamisliti što bi se dogodilo kada bi hakeri u budućnosti pronašli neki sličan propust u automobilima kojima upravljaju računala.

Osim što su nam svima 'otvorili oči' i ukazali na ovu opasnost te svojim pothvatom zaradili mjesto na naslovnicama najpopularnijih svjetskih portala, Miller i Valasek hakiranjem automobila privukli su i brojne kompanije koje su se zainteresirale za njihove usluge.

Jedna od tih kompanija bio je i Uber zbog kojeg su oni napustili dotadašnja radna mjesta i sada će u ovoj (kontroverznoj) kompaniji biti zaduženi za razvoj sigurnosnog programa, odnosno trebali bi automobile Uberovih vozača zaštititi od hakerskih napada i preuzimanja kontrole nad njima.

'Zaista, tko će bolje zaštiti vaše automobile od ljudi koji mogu preuzeti kontrolu nad njima s bilo kojeg mjesta na svijetu', komentirali su ovaj Uberov potez na stranici Digital Trends.

Kopirati
Drag cursor here to close